Nekategorisano

10. maj – Svjetski dan borbe protiv Lupusa

Podmukla i nevidljiva bolest

Lupus ili sistemski eritemski lupus jeste autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To rezultira simptomima kao što su upala, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Svjetskim danom borbe protiv lupusa, 10. maja, nastoji se skrenuti pažnja na utjecaj koji ova potencijalno kobna autoimuna bolest ima na kvalitet života ljudi širom svijeta te ujedno naglasiti potreba za poboljšanim zdravstvenim uslugama pacijenata, povećanim istraživanjima uzroka i liječenja, ranijim dijagnozama i liječenjima te boljim epidemiološkim podacima.

Kod normalne funkcije imunološkog sistema proteini koji se zovu antitijela imaju ulogu u zaštiti i borbi protiv antigena (supstance sposobne da izazovu određene imune odgovore), kao što su virusi i bakterije. Lupus dovodi imuni sistem u stanje u kojem on nije u mogućnosti praviti razliku između antigena i zdravog tkiva.

Ovo je devet ranih simptoma lupusa:

1. Zamor i temperatura

EON

2. Bol u zglobovima, oticanje i ukočenost

3. Osip na obrazima i nosu u obliku leptira

4. Lezije na koži koje se pogoršavaju nakon izloženosti suncu (fotosenzitivnost)

5. Prsti na rukama i nogama poplave tokom stresnih perioda ili hladnoće (Raynaudov fenomen)

6. Nedostatak daha

7. Bolovi u prsima

8. Suhe oči

9. Glavobolje, konfuzija i gubitak pamćenja

 

Lupus je neizlječiva bolest, a liječenje simptomatsko i podrazumijeva svakodnevno uzimanje terapije. Terapija je agresivna i uključuje kortikosteroide (hormoni) i imunostimulatore koji znaju biti jako skupi.

Također kod agresivnijih oblika bolesti, bolest se liječi hemoterapijom i biološkom terapijom, gdje jedan blok terapije košta 30.000 KM. Nekada se dešava da jedan pacijent prođe sve kombinacije terapije jer mu jedna ne pomaže.

Od deset oboljelih, devet su žene, dakle 90 posto populacije oboljele od lupusa.Najčešće su to žene starosti od 17 do 34 godine iako bolest pogađa i žene starije dobi, ali isto tako i djecu.

Jednog pacijenta ne može pratiti samo jedan doktor, već je neophodno da ga nadzire tim ljekara (reumatolog, hematolog, nefrolog, dermatolog, kardiolog, neurolog). Uzrok ove bolesti nije jasan, ali se zna da pacijent mora imati genetsku predispoziju za ovo oboljenje.

Ono što je karakteristično za ove pacijente jeste to da su osjetljivi na sunčevo zračenje i da moraju izbjegavati izlaganje suncu.

Slični postovi

Back to top button