Čaršija

18 godina od pogibije četiri gračaničke nastavnice

Na današnji dan, 10. marta 2002. Godine vraćajući se sa ispita iz Zenice život su izgubile Adaleta Bašić, Melisa Nezirović, Edina Šestan i Armina Bajrić-Ibrišević, dok je Samira Selimović zadobila teške ozljede.
Njih pet, su bile uposlenice osnovnih škola na području Općine Gračanica, prenosile su svoje znanje na učenike.

Te nedjelje na mjestu udesa ugasio se život tridesettrogodišnje Armine, diplomirane nastavnice razredne nastave, koja je upravljala vozilom, na putu do bolnice od unutrašnjeg krvarenja podlegla je dvadesetdvogodišnja studentica Melisa. Od zadobijenih povreda nekoliko sati nakon nesreće u bolnici prestale su disati dvadesetšestogodišnje Adaleta i Edina.

„ Posljednje čega se sjećam prije nesreće jeste čekanje profesora prije ispita, tog dana polagale smo ispit iz Engleske književnosti, poslije nesreće bila sam dva mjeseca u komi i još imam tu prazninu u sjećanju. Cijelo tijelo bilo je u lomovima, kompletan oporavak trajao je 5 godina“, kaže pedesetogodišnja Samira Selimović koja je imala sreću i preživjela. Samira je majka dvije kćerke, kaže da strahuje za njihove živote u okruženju u kojem danas živimo, strahuje zbog neodgovornih u vlasti ali i neodgovornih vozača koji haraju cestama.

Za ovu nesreću krivim je proglašen Alen Alić iz Zenice koji je upravljajući „BMW-om 325“ udario u “ford fijestu” u kojoj su bile mlade Gračanke , dobio je kaznu zatvora od 12 godina. „Premalo je 12 godina za izgubljena 4 života“ – kaže Selimović. Za vrijeme služenja kazne u KPZ-u Zenica redovno je koristio vanzavodske pogodnosti, te je 2011. prilikom dopusta opljačkao vozilo „BH Pošte“ i tom prilikom otuđio 40.000 KM.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button