KulturaVijesti

2. april – Dan dječije knjige

Više od trideset godina u svijetu se obilježava Svjetski dan dječije knjige. 

Nije čudo zašto je upravo 2. april izabran za obilježavanje tako važnog dana. U Danskoj je na ovaj dan 1805. godine rođen jedan od najvećih stvarlaca za djecu. Radi se o Hans Christian Andersenu, piscu nekih od najljepših bajki za djecu kao što su: “Snježna kraljica”, “Ružno pače”, “Mala sirena”, “Djevojčica sa šibicama” i drugih. 

Njegove bajke ostavile su veliki uticaj na književnike koji se dolazili poslije Andersena. Ipak, poseban uticaj ostavile su na dječija srca koja kasnije životne odluke nerijetko donose vodeći se poukama njegovih bajki. 

Upravo iz tog razloga datum rođenja ovoga velikog književnika, autora nekih od najljepših svjetskih bajki, proglašen je Međunarodnim danom dječije knjige. 

Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada. Ovo je nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječije književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. To je najviše međunarodno priznanje za autore i ilustratore dječijih knjiga.

Na ovaj dan biblioteke otvaraju svoja vrata djeci i obično organizuju prigodan program obilježavanja, tako je bilo predviđeno i ove godine u gradskoj biblioteci u Gračanici, no zbog novonastale situacije sa koronavirusom, sve aktivnosti su odgođene.

Slični postovi

Back to top button