Događaji

25. novembar – Dan državnosti BiH

U srijedu 25. novembra u BiH će biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u historiji zemlje – Dan državnosti BiH. Skromnije nego inače i poštujući sve epidemiološke mjere uzrokovane korona virusom, Dan državnosti će tradicionalno biti obilježen i u Gračanici. U 10 sati je polaganje cvijeća kod biste Josipa Broza Tita u centralnom gradskom parku nakon čega će delegacije isto to učiniti i na Centralnom spomen obilježju u parku kod Gradske uprave.

Srijeda je ujedno i neradni dan.

O DANU DRŽAVNOSTI

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

OBAVJEŠTENJE IZ GRADSKE UPRAVE GRAČANICA

Bosna i Hercegovina slavi 25. novembar kao Dan državnosti naše zemlje. Jedan od načina obilježavanja ovog značajnog dana jeste i isticanje državne zastave.

Komunalna inspekcija Grada Gračanica upozorava sva pravna i fizička lica – korisnike poslovnih objekata i prostora, da je Odlukom o komunalnom redu, propisana obaveza isticanja državne zastave u dane praznika koji se obilježava.

Zastava se ističe uoči dana koji se obilježava i to sa ulične strane objekta, a skida prvi naredni dan iza dana, odnosno praznika koji se obilježava.

Zabranjeno je isticanje prljave, pocijepane, izgužvane, izblijedjele zastave, kao i zastave nepropisnog oblika i dimenzija.

Za nepoštivanje obaveze isticanja državne zastave u dane praznika koji se obilježava, predviđena je novčana kazna u iznosu do 1.000,00 KM.

Komunalna inspekcija  kao i komunalni redari Grada Gračanica, će izvršiti kontrolu isticanja  državne zastave u dane praznika  i protiv svih onih  koji se ne budu pridržavali gore navedene obaveze, biće preduzete mjere  u skladu sa Zakonom.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA

Na naslovnoj fotografiji se nalaze dva prepoznatljiva simbola BiH, ljiljan i u pozadini najviši vrh, Maglić. Dosta lijepe simbolike. Fotografiju nam je ustupio avanturista i planinar, naš sugrađanin, Jasmin Ibrić. Hvala.

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

 

I za kraj, stara dobra pjesma u novoj obradi…

ZEMLJO MOJA

Slični postovi

Back to top button