NekategorisanoVijesti

28. april – Dan zaštite na radu: Siguran, zdrav i dostojanstven rad za sve radnike

Sindikalni pokret, od 1996. godine, 28. april obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu, sa jasnom porukom: „Sjećamo se mrtvih, borimo se za žive“. Navedeni datum je odabran kao uspomena na 28 smrtno stradalih u nesreći na radu na gradilištu u državi Connecticut u SAD.

Međunarodna organzacija rada (MOR) uključuje se u globalnu kampanju na zahtjev Pokreta sindikalnih organzacija, od 2003. godine, promovirajući stvaranje globalne preventivne kulture sigurnosti i zdravlja na radu, izvršavajući svoje obaveze i odgovornost za sprječavanje smrtnosti, povreda na radu i bolesti u vezi sa radom, te osiguranjem bezbjednog povratka svojim domovima i porodicama svim radnicima nakon radnog dana.

U preko 120 zemalja širom svijeta državne institucije, sindikalne organizacije, udruženja poslodavaca, te stručnjaci sigurnosti i zdravlja na radu organizuju razne aktivnosti povodom ovoga dana te promovišu značaj prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti. Nažalost ove godine, zbog novonastale situacije, obilježavanje ovog datuma neće biti manifestacionog karaktera, ali se neće odustati od drugih vidova kampanje sa naglaskom na prevenciju bolesti i povreda na radu, u cilju unapređenje sigurnog, zdravog i dostojanstvenog rada sa sve radnike u skladu sa Poveljom Europske unije o temeljnim ljudskim pravima.

U cilju osiguranja adekvatnih uslova sigurnosti i zaštite na radu, bitan faktor je inspekcijski nadzor i to preventivni u cilju provjere osiguranja adekvatnih uslova rada kod poslodavca, te primjene potrebnih mjera, koje omogućavaju zaštitu i sigurnost na radu, ali i utvrđivanje i poštivanje utvrđenih obaveza od strane svih aktera u radnoj sredini, poslodavca i radnika. U cilju primjene zakonskih propisa inspektori rada u pravilu bi trebalo da djeluju instruktivno kad god je to svrsishodno i moguće, te koristiti metode informiranja, savjetovanja poslodavaca i zaposlenika, ubjeđivanja i upozoravanja do prijetnji kaznama. Uvijek nastojati da se kod subjekta nadzora iskoriste sve prihvatljive metode prije poduzimanja inspekcijskih mjera i sankcija.

Slični postovi

Back to top button