ČaršijaDogađaji

5. maj – Međunarodni dan babica

Međunarodni ban babica se tradicionalno obeležava 5. maja svake godine a inicijativa je prvi put predstavljena u Holandiji, 1987. godine.

Poziv babice  jedan je od najplemenitijih, najodgovornijih, ali ujedno i najljepših poziva. Malo nas zapravo shvata da su babice te koje su najbitnije kako tokom porođaja, tako i nakon njega.

Svjetska zdravstvena organizacija i njeni globalni partneri, svake godine skreću pažnju na važnost babica u procesu dočeka novih beba na svijet i istovremenoj brizi o novim majkama za vrijeme, ali i nakon porođaja.

U porodilištu Opće bolnice Gračanica trenutno je uposleno 9 babica, tri su nedavno penzionisane pa se nadaju skorom proširenju kadra, potvrdila je za naš radio Fahreta Beganović – odgovorna sestra na odjelu porodilište i neonatologija.

Iako su trenutni uslovi porodilišta OB Gračanica zadovoljavajući, uposlenici se svakodnevno bore da obezbijede bolje uslove. Ne nedostaje ni pomoći od dobrih i humanih ljudi kroz donacije.

Situacija sa pandemijom koronavirusa znatno je otežala uslove rada u porodilištu.

Od nedavno u Gračanici trudnice imaju mogućnost bezbolnog poroda.

Priliku da daju skroman doprinos gračaničkom porodilištu u povodu Dana babica, iskoristili su iz kompanije Noel touch donirajući dva visokokvalitetna jastuka za dojenje.

Iako skroman, ovaj poklon će itekako koristiti novim majkama koje na svijet donesu bebe u Porodilištu Opće bolnice Gračanica.

Prilog o babicama poslušajte u Infu 5 od 17:00 sati.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button