VijestiVijesti

5. novembar Dan romskog jezika: TK prvi uveo romski jezik u škole

U Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, 5. novembar obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika. Ovaj datum ustanovljen je odlukom UNESCO-a i obilježava se od 2015. godine u svim zemljama u kojima žive Romi.

Svjetski dan romskog jezika slavi se u znak sjećanja na Prvi kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu. Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i da njegova dijalektalna razmrvljenost onemogućava višu razinu socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, može se govoriti i o ugroženosti romskoga jezika.

Standardizacijom romskog jezika direktno se utiče na kvalitet obrazovanja Roma na njihovom maternjem jeziku, ali i na ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom ne samo u obrazovanju, nego i u svim vidovima komunikacije i očuvanja nacionalnog identiteta.

Riječ “ROM” znači čovjek, a romski jezik na području Bosne i Hercegovine zastupljen je više od 100 godina.

Zahvaljujući aktivizmu nevladinog sektora, Ministarstva obrazovanja i nauke, te Pedagoškog zavoda Tuzlanski kanton je prvi u Federaciji i prvi u Bosni i Hercegovini odobrio izučavaje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u školama. 

Kulturu i tradiciju Roma u početku će, pretpostavlja se predavati profesori bosanskog jezika, a oni koji budu željeli naučiti romski jezik imat će mogućnost stručne edukacije. Institucije će, kažu i dalje biti od koristi.

EON

Romski jezik, tradiciju i kulturu će moći izučavati učenici koji to budu željeli u svim osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona, već od naredne godine. Do sada je interes iskazalo šest stotina osnovaca.

Slični postovi

Back to top button