ČaršijaDogađaji

7. august – Dan pobjede na Visu

U petak (7.8.)  će biti obilježen jedan od bitnijih datuma u novijoj historiji Gračanice – 7. august, Dan pobjede na Visu. Tog dana 1994. godine hrabri borci Armije RbiH su u veličanstvenoj vojnoj akciji oslobodili najdominantniju kotu na potezu od Ozrena do rijeke Save. Sa ove lokacije neprijateljske snage su tokom rata granatirale područje Gračanice a posebno Malešiće, Prijeko Brdo, Soko, Babiće.

Inače, od kolikog je značaja kota Vis govori i podatak, da je bivša JNA upravo na Visu uoči samog rata, sagradila 13 betonskih podzemnih utvrđenja, koja prema stručnjacima mogu podnijeti atomski udar od pola kilotone. Ni to, tog 7.avgusta 1994. godine nije bila prepreka hrabrim borcima Armije BiH da se kota oslobodi.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Dan pobjede na Visu bit će obilježen u petak (7.8.) nizom aktivnosti. Cijeneći aktuelnu situaciju, program će biti skromniji nego inače. U 17:15 će biti položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju u 17:30 polaganje cvijeća je na spomeniku u Babićima a u 18 je centralna manifestacija na Visu.

Radio Gračanica će upriličiti specijalni cjelodnevni program koji počinje u 9 sati a u okviru kojeg će o Danu pobjede na Visu govoriti direktni učesnici, komandanti, vojnici. Sutra premijerno objavljujemo sate snimljenog materijala prikupljenog kroz intervjue vođene sa nekim od glavnih aktera ovog događaja.

EON

Slični postovi

Back to top button