BKC

BOSANSKI KULTURNI CENTAR

Kako bi se unaprijedio kulturni život na općini, 1976.godine općinsko rukovodstvo na čelu sa ondašnjim predsjednikom općine, Ćamilom Naimkadićem, pokreće obimnu aktivnost za izgradnju savremenog kulturnog centra – Doma kulture u Gračanici: uz izuzetnu podršku građana – uveden je mjesni samodoprinos, tokom 1978. i 1979. godine izgrađena je prva faza i druga faza modernog zdanja ukupne površine 2600 kvadratnih metara. U njoj je veća pozorišna i kino dvorana, biblioteka, Radio Gračanica, Kuglana, Disco club, Kafe, prostrani – višenamjenski hol za različite izložbene postavke, Mala sala za predavanja i predstavljanja, te umjetnički atelje i prostorije administracije i uprave.

Nekadašnji Narodni univerzitet, transformira se u Bosanski kulturni centar, djeluje kao javna ustanova u oblasti kulture i informiranja. Pod krovom Bosanskog kulturnog cerntra Gračanica smješteni su i djeluju : Radio Gračanica, Biblioteka dr. Mustafa Kamarić, nadaleko čuveno gračaničko Kino, Galerija i Zavičajno-muzejska zbirka.

Programske dominante Bosanskog Kulturnog centra su:

  • Festival dječijeg dramskog stvaralaštva, koji se organizira svake godine krajem travnja/aprila.Do sada je održano devet festivala uz učešće djece iz cijele Bosne i Hercegovine.
  • Ljetne večeri pod lipama Gračanice – općinska ,tradicionalna kulturna manifestacija kolažnog tipa u srpnju/ julu i kolovozu/avgustu.
  • Sarajevo Film Festival – repriza filmova sa ovog festivala održava se svake godine u kinu Gračanica. Repriza filmova sa ovog festivala održava se u Gračanici od 1997. godine . Do sada je u Gračanici održano 10 repriza filmova sa ovog Festivala.
  • Dani knjige – tokom listopada/oktobra u Mjesecu knjige.
  • Dani Bosanskog kulturnog centra Gračanica – kulturno-zabavna i revijalna manifestacija amatera, samostalnih stvaralaca, profesionalnih grupa u raznim oblastima umjetnosti.
  • Stalna postavka Zavičajne zbirke: arheološki nalazi iz neolita, eneolita, brončanog doba i srednjeg vijeka, historijska zbirka iz Osmanskog perioda, numizmatička zbirka,itd.
  • Tokom godine, Bosanski kulturni centar Gračanica organizira promocije knjiga,pozorišne predstave,tribine, izložbe slika,modne revije, književne susrete, poetske večeri, te različite gostojuće kulturne programe i sadržaje.

Slični postovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button