VijestiVijesti

Bosna i Hercegovina među državama sa najvećim rastom BDP-a u regiji

S korigiranom prognozom rasta BDP-a, BiH je prekomandovana u grupu država s najvećim ekonomskim rastom u regiji. Bolje od BiH su samo Hrvatska i Slovenija.

Nakon Međunarodnog monetarnog fonda, i Svjetska banka je priznala da je početkom protekle godine krivo procijenila ekonomski rast BiH.

Njeni analitičari su prognozirali skroman rast BDP-a od svega 2,7 posto i smjestili BiH u grupu država s najmanjim ekonomskih rastom u Evropi. No, uskoro se pokazalo da su analitičari Svjetske banke napravili veliku grešku, jer je rast ekonomije BiH u prvom polugodištu rastao po impresivnoj stopi od 5,7 posto, pa su korigirali procjenu ekonomskog rasta za cijelu godinu na 4 posto.

No, ni ta cifra nije konačna, jer nedostaju rezultati za posljednja dva mjeseca prošle godine, pa se vjeruje da će konačni rast BDP iznositi 4,5 posto. Nakon ove korekcije, BiH je prekomandovana među balkanske države s najvećim ekonomskim rastom u 2022. godini. BiH je bolja od Albanije (3,5 posto), od Bugarske (3,1 posto), od Srbije (2,5 posto), od Sjeverne Makedonije (2,1 posto).

Primjetna je velika razlika u rastu dva entitetska BDP-a: Federacija BiH ima rast od 5,9 posto (kao i Hrvatska) dok Republika Srpska osjetno zaostaje i na razini je BDP-a Srbije od 2,5 posto.

Podsjećamo, realni BDP u 2021. godini je porastao za 7,5 posto, skoro duplo više od predviđanja MMF-a i Svjetske banke, koje su tada BiH svrstale na samo dno Balkana. No, ispostavilo se da je BiH bila lider Balkana po rastu BDP u 2021. godini.

EON

Štaviše, BDP je u BiH rastao znatno brže nego u mnogim članicama Evropske unije, poput Rumunije, Bugarske, Latvije, Estonije.

Izvor: RTVTK, Slon

Slični postovi

Back to top button