Kultura

Če Guevara na današnji dan sahranjen na Kubi

Presudio mu Jugoslaven

Kod većine ljudi prva asocijacija na ime Če Gevare je revolucija, ali on je i više od toga: simbol, brend, ideja.
Fudbalski heroj Maradona ponosno pokazuje tetovažu Čea na desnoj ruci. Majice sa Gevarinim likom nose ne samo mladi već i svi oni koji hoće da pokažu da bunt u njima još nije ugašen.
Gevara je pričao kako je putujući kroz Latinsku Ameriku doživio “bliski susret sa siromaštvom, glađu i bolestima”, skupa sa „nemogućnošću liječenja djeteta zbog nedostatka novca” i “zatupljivanjem od stalne gladi i kažnjavanja”, koje vodi ka tome da otac “prihvati gubitak sina kao nevažnu nezgodu”. Kasnije je govorio da ga je baš ovo iskustvo navelo na zaključak da, ako želi da pomogne ljudima, mora napustiti carstvo medicine i razmisliti o političkoj areni oružane borbe.
Prva obaveza revolucionara jeste da bude obrazovan, smatrao je Gevara. Početkom 1955. godine radio je kao doktor u bolnici u Meksiku. Posljednja stanica na Čeovom životnom putu bila je Bolivija, gdje je stigao 6. novembra 1966, sa željom da podigne revoluciju. U ustaničkoj bazi sačekala ga je grupa kubanskih gerilaca, dok je oko dva mjeseca kasnije tu stigao i Mario Monhe, generalni sekretar Komunističke partije Bolivije. Dogovor o saradnji nije postignut, a Čeu je ostalo da se bori bez podrške bolivijskih komunista.Če je uhvaćen 8. oktobra 1967. poslije kratkog vatrenog okršaja, a sutradan je i ubijen u selu La Igera, usred bolivijske prašume.Presudio mu Jugoslaven, komandant specijalnog bataljona “zelenih beretki”  pukovnik Andreas Selić, koji je rukovodio operacijom na samom terenu. Guevara je ubijen iz poluautomatske puške 9. oktobra 1967. godine u 13:10; imao je 39 godina. Tijelo mu je izloženo u bolnici grada Vallegrande, Gevarino tijelo je sahranjeno u neobilježenom grobu, a šake su mu odsječene, pa poslate u Buenos Ajres radi identifikacije preko otisaka prstiju. Na Kubi su proglašena tri dana žalosti i 8. oktobar kao Dan herojske gerile. Na današnji dan, dakle 17.oktobra 1997., na Kubi sahranjen Ernesto Gevara , poznatiji kao Če Gevara , tri decenije pošto je ubijen u Boliviji, otkrivena je lokacija Guevarinog groba, pa su njegovi ostaci preneseni na Kubu.

Čeov lik i danas, nekoliko decenija poslije smrti, predstavlja simbol otpora imperijalizmu i planetarne revolucije do koje, na njegovu žalost, nikada nije došlo. Njegov lik na majici, kačketu ili posteru može se vidjeti na svim kontinentima, pa i u državama protiv čije se hegemonije borio. U Boliviji, naročito u oblasti u kojoj je ubijen, Gevara ima status sveca, dok se na Kubi tretira kao narodni heroj.

Slični postovi

Back to top button