BKCKultura

Centar za dramski odgoj i BKC Gračanica objavljuju konkurs za prijave na 22.Festival dječijeg teatra BiH

KONKURS ZA 22. FESTIVAL DJEČIJEG TEATRA BOSNE I HERCEGOVINE

Obavještavamo Vas da će se 22. Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine održati 4. i 5. maja 2019. godine, u Gračanici, i da je vrijeme misliti o mogućim učesnicima. U obzir za prijave dolaze, prvenstveno, predstave koje su odraz istinskog dječijeg stvaralaštva, predstave u kojima je došla do izražaja razigranost djece i tretiranje pitanja, problema i interesa djeteta i dječijeg svijeta, onog stvarnog, ali i onog iz mašte, te predstave koje traju najmanje 20 minuta.
Zbog ravnopravnijeg vrednovanja ostvarenih rezultata, ali i ujednačavanja kriterija, festivalski repertoar odvijaće se u dva programa i to:
a) neprofesionalno vođene dječije dramske grupe, i
b) profesionalno vođene dječije dramske grupe
Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince.
Nastojeći afirmisati postojeće stvaralaštvo djece u osnovnim školama, ali i stvaralaštvo djece tog uzrasta organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama, na 22. Festivalu dječijeg teatra BiH želimo okupiti sve one koji imaju šta reći i pokazati.
Na 22. Festivalu dječijeg teatra BiH biće izvedene sve prijavljene predstave.koje svojim umjetničko – pedagoškim kvalitetima ispunjavaju kriterije Festivala.
Festival će pratiti tročlani žiri koji će imenovati Upravni odbor Centra za dramski odgoj iz reda istaknutih dramskih umjetnika, profesora i kritičara.

Grad domaćin formiraće i peteročlani dječiji žiri koji će dodijeliti nagradu publike za predstavu u cjelini.

Žiri Festivala može u svakom od programa dodjeliti slijedeće nagrade:
– za predstavu u cjelini,
– za ansambl igru,
– za umjetničko – pedagoško vodstvo,
– za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave,
Žiri, iznimno, može dodijeliti i petu nagradu, po vlastitoj procijeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu.
Žiri može pohvaliti neograničen broj grupa i pojedinaca.
Poslije svake izvedbe organizuje se okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi učesnici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi.
Upravni odbor Centra za dramski odgoj, istovremeno kada i žiri, odrediće voditelja Okruglog stola.
U smislu obogaćivanja festivalskog programa najavljujemo jednu profesionalnu predstavu za djecu za sve učesnike Festivala dječijeg teatra BiH i djecu Gračanice.
Očekujući Vašu saradnju, podršku, ali i ideje i sugestije, srdačno Vas pozdravljam, a prijave očekujemo najkasnije do 15. aprila 2019. godine na adresu:

Centar za dramski odgoj
Ulica Maršala Tita broj 128
88000 – Mostar
Tel: 061 626 978
e-mail: bihcedeo@gmail.com

EON

Slični postovi

Back to top button