VijestiVijesti

Dani Bosanske perunike

Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini je u periodu od 29.4. do 2.5. održalo naučno-istraživački kamp pod nazivom “Dani Bosanske perunike” na Konjuhu.

Kamp predstavlja nadgradnju dosadašnjih jednodnevnih izleta posvećenih endemskoj biljci Bosanskoj perunici – Iris reichenbachii var. Bosniaca.

Ove godine su zadržali elemente jednodnevnog izleta koji je bio otvoren za širu javnost; a obuhvatio je uspon na vrh Varda (971 m.n.v), predavanje o biljci Bosanskoj perunici i zajedničko druženje uz planinarski grah.

Studenti biologija su na kampu osim flore Konjuha proučavali i grupe životinja, a zabilježeno je 12 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 3 vrste riječnih rakova, 22 vrste ptica i nekoliko vrsta šišmiša.

 

Jutarnje i dnevne aktivnosti su energetski dopunjavali proizvodi donirarni od strane Lactalis BiH, koji su nam osigurali mlijeko u pahuljicama i kafi, kiselo vrhnje uz roštilj i labne na pecivu.

EON

 

Terenske ekspedicije i večernje priče bi na kampu bili nezamislivi bez doniranih “Menprom” proizvoda. Zobikom na Konjuhu se širio miris roštiljskih kobasica, a tokom kratkih pauza gricnuli bismo sendviče upotpunjene Pollo paštetom.

 

Naučno-istraživački kamp financijski su podržale Mac’s medical international i Reiffaisen banka.

Zaključak kampa, koji su studenti sami izveli, je potreba za daljom edukacijom stanovništva o prirodnim bogatsvima Bosne i Hercegove, skretanje posebne pažnje na endemske biljne vrste, podučavanje mlađih naraštaja o životinjskim vrstama i poticanje međusobe suradnje naučne zajednice sa stanovništvom Bosne i Hercegovine.

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button