VijestiVijesti

Danas je Badnji dan

Pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik, Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, kojeg vjernici unose u svoje domove.

 

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. On predstavlja simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.Kad se Badnjak stavi na vatru pred crkvom svako odlomi grančicu i odnese kući gdje je drži do sljedeće godine.

 

 

 

EON

Ime badnjak povezano je sa rječju bdijeti budući da se na taj dan bdjelo čekajući rođenje Isusa Hrista. Zbog samog običaja bdenja i jer prije nije bilo struje, bilo je nužno osvijetliti prostorije svijećama koje su bile i simbol novog života i nade.

Smatra se i da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a da svjetlost badnjaka unose u mrak neznanja i praznovjerja.

Na sam Badnji dan svi ukućani rano ustaju, a žene prave božićni ručak, spremaju dom i pripremaju posnu hranu za večeru, jer se na Badnjak posti. Sa badnjom večerom završava se i četrdesetodnevni post.

Na Badnji dan se peče i božićna pečenica.

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button