VijestiVijesti

Danas je Dan žalosti na području Tuzlanskog kantona

Na današnji dan prije 29 godina, u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren, na Kapiji u Tuzli usmrtila je 71 osobu prosječne starosti od 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, Danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola. Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

Za sve građanke i građane Tuzle, 25. maj će uvijek biti Dan žalosti, bol koja ne prestaje još od 25. maja 1995. godine.

Građanke i građani Tuzle i Grad Tuzla još od 1995. godine, na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, navode iz Gradske uprave Tuzla.

Komemorativno obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata odvijaće se prema sljedećem protokolu:

EON

9.30  –  Odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata (Aleja mladosti, Slana Banja)

11.00 – Komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata i polaganje cvijeća na mjesto stradanja tuzlanske mladosti (Kapija)

20.55  – Oglašavanje sirene, u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. godine granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji.

Slični postovi

Back to top button