Nekategorisano

Danas je Ljubičasti dan

Dan podrške osobama sa epilepsijom

Smatra se da u svijetu više od 50 miliona ljudi boluje od epilepsije koja je još uvijek nedovoljno poznata. U Europi od epilepsije boluje šest miliona ljudi, a svake se godine dijagnosticira 300.000 novih slučajeva bolesti. Uz pravilno liječenje najčešće kronične neurološke bolesti do 70% osoba s epilepsijom uopće ne bi imalo napadaje, a 40% oboljelih u Europi ne prima takvo liječenje.

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije obilježava se od 2008. godine kao ”Purple Day” ili ”Ljubičasti dan, Inače obilježavanje je počelo na  incijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći. ”Ljubičasti dan ili Purple day” je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom koji podiže razinu osviještenosti o epilepsiji.

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Epilepsija je još nedovoljno poznata, kompleksna bolest koja utječe na socijalni i profesionalni život oboljelih, pa je nužno poraditi na edukaciju obitelji, stručnjaka, a posebno djece školske dobi kako bi što ranije zauzeli što pozitivan stav prema epilepsiji.

U Tuzlanskom kantonu još uvijek nema registra oboljelih od ove bolesti. Za sada postoje podaci o godišnjem broju pregledanih pacijenata u epileptološkoj ambulanti u tuzlanskom UKC-u. U prosjeku, njih je oko 1300.

„Mi trenutno pravimo bazu podataka, i krenuli smo s tim i ako Bog da za narednu godinu imat ćemo tačan broj oboljelih na našem kantonu.“ – kazala je prim.dr.med.sc. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opšte neurologije u Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla.

Slični postovi

Back to top button