Vijesti

Danas je Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa.

Onečišćenje okoline i klimatske promjene širom svijeta potiču alarmantne krize s nestašicom vode, a poplave, suše i onečišćenja vode dodatno pogoršavaju već degradiranu vegetaciju, tla, rijeke i jezera. Našom nebrigom o ekosistemu još više umanjujemo mogućnost osiguranja pitke vode za sve ljude svijeta, te njihov opstanak i napredovanje.  Sadnjom novih šuma, ponovnim povezivanjem rijeka s njihovim naplavnim područjima i obnavljanjem močvarnih područja, moguće je ponovno uspostavljanje ravnoteže vodenih ciklusa i poboljšanje ljudskog zdravlja i života. Potrebno je apelovati i skrenuti pažnju na važnost očuvanja vode kao prirodnog bogatstva koje je u uskoj vezi sa zdravljem, biodiverzitetom i energijom.

Vrijednost vode je mnogo veća od njene cijene, jer ima ogromnu važnost za domaćinstva, zdravstvo, kulturu, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okoliša. Moramo biti svjesni da vodni resursi nisu neograničeni i da se zalihe pitke vode ubrzano smanjuju. Obaveza nam je da ih štitimo i štedimo, svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici.

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button