Vijesti

Delegacija iz Gračanice boravila u posjeti Savezu općina i gradova Turskog svijeta

Cilj posjete: iznalaženje načina za kvalitetnije upravljanje otpadom

Delegacija Gradske uprave Gračanica boravila je protekle sedmice u Turskoj, tačnije u općini Basiskele gdje je upriličen i sastanak sa načelnikom općine, Mehmetom Yasin Ozlu.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji ove dvije sredine, a najveći fokus je stavljen na temu upravljanja otpadom. Razmjenjena su iskustva o sistemu upravljanja otpadom te mogućnostima izgradnje pretovarne stanice u Gračanici u cilju kvalitetnijeg prevoza otpada na regionalnu deponiju.

U okviru programa posjete, delegacija je posjetila kompaniju Izaydas koja proizvodi električnu energiju sagorijevanjem otpada i plina sa deponije te deponuje otpad za blizu 2 miliona stanovnika. Domaćin posjete je bio direktor kompanije Muhammet Sarač.

Razgovori su nastavljeni u Istanbulu u sjedištu Saveza općina turskog svijeta TDBB, što je i prvi susret delegacija u sjedištu Saveza. Domaćin ovog susreta je bio Fahri Solak, generalni Sekretar Saveza.

Naredni korak na kojem će se raditi jeste postupak bratimljenja Gračanice sa jednim turskim gradom sa ciljem povezivanja privrednika ta dva grada.

EON

Slični postovi

Back to top button