Događaji

Dvoje Gračanlija izliječeno od koronavirusa

U Tuzlanskom kantonu posljednja tri dana nema novootkrivenih slučajeva oboljevanja od COVID-a 19. Dvoje Gračanlija kod kojih je bio pozitivan nalaz na covid 19 se oporavilo.

Prvi slučaj koronavirusa u Gračanici zabilježen je 30. marta kod muškarca mlađe životne dobi, odmah nakon toga pristupilo se identifikovanju svih njegovih kontakata te testiranju članova porodice žiji su testovi bili negativni. Od tada  je prošlo 18 dana te je istekao prvi period izolacije prvozaraženog kojem je nalaz ponovljen i može se potvrditi negativan kazao je za naš radio epidemiolog  Doma zdravlja Gračanica Mubidin Mujić:

“Kada je u pitanju prvozarazeni pacijent iz Gračanice taj pacijent je ozdravio i njega smo prethodnog vikenda retestirali dva puta, oba nalaza bila su negativna i on će u kućnoj izolaciji ostati još 14 dana radi sigurnosti a nakon toga može da se vrati normalnim životnim navikama”.

Negativan je i ponovljeni nalaz kod drugozaraženog iz Gračanice.

U Gračanici se trenutno u izolaciji nalazi 310 osoba dok je do sada izolacija istekla za 1154 osobe.

Do sada urađeno 1937 testiranja na COVID-19 u Tuzlanskom kantonu. Mjera kućne izolacije izrečena je za ukupno 1620 osoba sa područja TK,  koji su su došli iz inostranstva ili imali kontakt sa nekima od ranije oboljelih zbog sumnje na moguću zarazu.

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button