Čaršija

Gornji Doborovci, Prala – Ekipa i igrališta za primjer

Posao, kažu domaćini, još nije završen

U subotu smo posjetili Gornje Doborovce i novoizgrađeni kompleks Igrališta Prala. Naše domaćine smo odmah upitali, zašto Prala? A jedan od mještana uključenih u izgradnju, Semir, pojašnjava:

  • Ovdje se silazilo do potoka gdje su žene u nekim prijašnjim vremenima prale veš. Prale, prala žena u jednini, tako je i ovo mjesto dobilo naziv “Prale” ili ovo kako smo mi nazvali “Prala”. Uglavnom to je to.

Na mjestu gdje su žene nekada prale, danas je kompleks (slobodno ga možemo nazvati kompleksom) igrališta sa tri terena, za basket, odbojku na pijesku i mali fudbal. Rasvjeta, mini tribine, ograde. Sve ukomponovano u jednu prelijepu cjelinu.

O čemu se radi? Grupa prije svega mlađih mještana, prijatelja je samoinicijativno krenula u realizaciju izgradnje igrališta. Sami, svojim rukama i sredstvima bez bilo čije pomoći. Priča nam Admir:

  • Gornji Doborovci nisu imali igralište za djecu kad smo mi bili mali i to je bila osnovna ideja vodilja za izgradnju. Mi smo se igrali po njivama, snalazili kako smo znali. Danas kada smo svi odrasli, imamo poslove i svoje porodice i djecu, odlučili smo da nam svima napravimo prava igrališta, da se djeca ne ganjaju po putevima i slično.

Zahvaljujući Admiru, Semiru i ostatku ekipe od oko 10-ak vrijednih ljudi danas se Gornji Doborovci mogu pohvaliti možda i najljepšim kompleksom igrališta u gradu. Izgrađena su tri terena, za basket, odbojku na pijesku i mali nogomet.

Sve je počelo još 2016. godine. Na mjestu gdje su danas igrališta, bila je samo jedna padina. Pošto se radilo o vakufskoj zemlji, brzo je postignut dogovor sa mjesnim džematom i počeli su radovi. Bilo je puno posla a većina uključenih u akciju izgradnje je na žalost ili na radost u dijaspori. Koristili su svoje odmore i slobodno vrijeme da izgrade igrališta i tako ostvare snove svojoj djeci, kada ih već oni nisu imali. I tako je počelo. Bukvalno sa osnovnim alatom i poslovima.

Jedan od aktivista nam priča kako je čak trpjela i porodica, žena i djeca. Kaže:

  • Mi smo dolazili na odmor i svaki puta smo najveći dio vremena odvajali na izgradnju igrališta. Znali smo ostati po čitav dan, do kasno u noć. Pa kad dođem kući, čak se znalo desiti da nam i prigovore ali nismo odustajali.

I bolje što nisu. Jer danas se imaju čime pohvaliti. Sav trud i odricanje danas se vide na izgrađenom kompleksu.

Posao je rađen u etapama. Jedan po jedan dio. Ništa nisu prepuštali slučaju. Sve je urađeno maksimalno kvalitetno. Bageri su im pomogli samo u onom najzahtjevnijem dijelu kada je trebalo poravnati dio za mali nogomet. Nisu ni od koga tražili pomoć ali kako nam pričaju, kako je posao odmicao sve je više mještana bilo uključeno. Svako je želio da pomogne. Neko novcem, neko radom ali svi su prepoznali pozitivnu ideju.

U subotu je bilo svečano otvaranje igrališta. Već po samom dolasku vidjeli smo efekt izgradnje. Mališani su zauzeli teren za mali fudbal. I neka su.

Na igralištima postoje jasna pravila. Svi su dobro došli. Jedino je potrebno da se prijavite putem FB stranice “Igrališta Prala” kako bi domaćini znali da dolazite.

Na pitanje treba li donijeti loptu ili nešto, domaćini odgovaraju:

  • Ne treba ništa. Samo da se najavite. Evo, tu ova prva kuća do igrališta. Tu će vam jedan naš prijatelj dati loptu koju želite, za teren i sport koji želite i to je to.

Jednostavno i lijepo da ne može ljepše.

Kompleks izgleda prelijepo.Već na prvi pogled se vidi da je tu uloženo mnogo truda ali i sredstava. Pitali smo koliko:

  • Ako ne računamo naš rad, uloženo je do sada oko 14 000 KM u sve.

U razgovoru smo saznali da ovo nije kraj radovima na Igralištima Prala. Ideja je da se izgradi i jedan mini zabavni park za najmlađe, sa predmetima za igru kao i još nekoliko stvari. Uglavnom, radovi nisu gotovi ali ne sumnjamo da će ova vrijedna ekipa i taj dio riješiti u najkraćem mogućem roku.

A mališani?

Oni su oduševljeni a njihove reakcije možete čuti u srijedu u programu RG od 10:15 h kada emitujemo razgovor koji smo snimili sa mještanima Gornjih Doborovaca koji su bili uključeni u izgradnju Igrališta Prala.

Prelijepa priča iz Gornjih Doborovaca. A naša je preporuka da odvojite malo vremena, provozate se 15-ak minuta do navedene lokacije i vidite šta je sve napravljeno. Imate šta da vidite.

Posjetite FB stranicu: https://www.facebook.com/profile.php?id=100012171968147

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button