Događaji

Gračanica INFO

Pri kraju radovi prve faze uređenja Zelene pijace

Juče je asfaltiran plato Zelene pijace  u Gračanici što je jedan od završnih radova u okviru prve faze.

Ova faza podrazumjevala je dizanje stare podloge, izgradnju fekalne kanalizacije i kanalizacije za površinske vode, izgradnju sanitarnog čvora i asfaltiranje.

U narednim danima će biti postavljena i ograda oko cjelokupnog platoa pijace čime se završavaju radovi u okviru ove faze.

Vrijednost prve faze je 132.900 konvertibilnih maraka.

U drugoj fazi, koja je planirana sljedeće godine radit će se izgradnja nadstrešnice za smještaj mliječnih proizvoda.

sdr

Za učenike u Škahovici u drugom polugodištu bolji uslovi : Zamijenjena stolarija u područnoj školi

Danas je počela nastava u drugom polugodištu  za osnovne i srednje škole, a učenici područne osnovne škole u Škahovici imaju razlog za radovanje.

Naime, ovih dana uspješno je završen projekat „Zamjena stolarije u područnoj školi u Škahovici“ koji je realizovan u dvije faze.

Prva faza je završena u novembru 2019. godine, dok je druga završena pred sam početak nastave u drugom polugodištu.

Vrijednost projekta je 17.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Gračanica.

“Ovim putem se zahvaljujemo Gradonačelniku i Gradskom vijeću na odobrenim sredstvima”,  kazali su iz VMZ Škahovica.

Učenicima, nastavnom osoblju i svim uposlenicima područne škole u Škahovici želimo uspješan rad, puno zdravlja i dobrih rezultata.

Završeni radovi na izgradnji oko 6.000 metara kanalizacije u MZ Gračanica

Izvršena je primopredaja radova na jednom od značajnijih projekata za grad Gračanica, a posebno za naselja Čiriš, Varoš i Lendići.

Riječ je o projektu nastavka izgradnje i rekonstrukcije prioritetnih dionica fekalnih i oborinskih kolektora i zaštita novoizgrađene kolektorske mreže kroz izgradnju regulacije.

Izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacije kroz dijelove dionica sa sekundarnim kanalima izvršena je rekonstrukcija fekalne i oborinske kanalizacije kao i izgradnja nove kanalizacije ukupnoj u dužini od oko  5.741 m fekalne kanalizacije i oko 358 m oborinske kanalizacije , čime je  smanjeno zagađenje rijeke Sokoluše i unaprijeđena  zaštita okoliša.

Projekat je u potpunosti završen krajem 2019. godine , zaključno sa izvršenim tehničkim pregledom izvedenih radova od strane imenovane Komisije.

Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi: 683.802,42 KM od čega je Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansirao projekat grant sredstvima u iznosu od 200.000,00 KM , a preostali dio je finansiran kreditnim sredstvima Evropske investicijske banke .

U toku realizacija projekta crpne pumpe u MZ Rašljeva

U mjesnoj zajednici Rašljeva u toku je realizacija je projekta crpne pumpe.

Pumpna stanica će biti u funkciji crpljenja i transporta vode od bunara do glavnog rezervoara odakle će se primarnim i sekundarnim cjevovodima napajati stanovništvo.

Ugovorena vrijednost radova je 31.283,03 KM, a finansira se iz Budžeta Grada.

Potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Caritasa Švicarske i Grada Gračanica

Sporazum o međusobnoj saradnji između Caritasa Švicarske i Grada Gračanica na projektu „Socio-ekonomsko osnaživanje, suprotstavljanjem energetskom siromaštvu“ potpisan je danas u Kabinetu gradonačelnika.

Na taj način utvrđene su obaveze za realizaciju projektnih aktivnosti, koje podrazumijevaju ankete i savjetovanje građana.

„Mi smo sa Švicarskim Caritasom razgovarali prije izvjesnog vremena i danas smo došli da potpišemo  Sporazum  o međusobnoj saradnji na projektu ‘Socio-ekonomsko osnaživanje, suprotstavljanje energetskom siromaštvu’. To je projekat koji podrazumijeva ankete, savjetovanja, podjelu led sijalica za 1.500 domaćinstava na području grada, s ciljem da se utvrdi u kojoj je mjeri prisutno energetsko siromaštvo i da li postoji mogućnost smanjenja potrošnje energije primjenom jednostavnih mjera energetske efikasnosti.
Obučit će se 15 volontera sa područja grada da kao energetski savjetnici dva puta obiđu odabrana domaćinstva, daju savjete vezane za moguću uštedu, podijele 4 led sijalice i promotivne materijale, te nakon 12 mjeseci i drugog obilaska će se utvrditi koliko te jednostavne prakse uštede energije mogu uticati na nivo prihoda i siromaštva domaćinstava u gradu.

Rezultati analize će opredijeliti naše dalje aktivnosti u podršci ranjivih domaćinstava“,

obrazložio je Gradonačelnik Helić.

„Sa zadovoljstvom smo potpisali Sporazum o saradnji na ovom projektu, što je ustvari jedan segment malo šireg projekta Karitasa Švicarske koji se provodi u Federaciji Bosne i Hercegovine a osim djelovanja u segmentu istraživanja i analize energetskog siromaštva radit će se i na primjeni inovativnih tehnologija“, rekao je Fuad Imamović, projekt menadžer za energetsku efikasnost u Karitasu Švicarske.

Za namjene i provođenje Sporazuma Grad Gračanica će izdvojiti 10.000 KM, a Caritas 28.000 KM.

https://gracanica.gov.ba/

 

Slični postovi

Back to top button