Kultura

Gračanica: Svjetski dan knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare (koji je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru), a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu1995. godine.

U povodu 23.aprila – Svjetskog dana knjige, iz Češke javio nam se naš sugrađanin, pisac, Velid Beganović Borjen, razgovor možete poslušati u nastavku:

RAZGOVOR S POVODOM – DAN KNJIGE VELID BEGANOVIĆ

 

Također, polaznici i polaznice “School and School Gračanica” danas su posjetili gradsku biblioteku “Dr. Mustafa Kamarić” i poklonili su knjige. Galeriju fotografija pogledajte u prilogu:

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button