NekategorisanoVijesti

Gračanica u projektu “Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH”

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić održao je sastanak sa Amirom Kunto, stručnom saradnicom Centra za ekologiju i energiju i ekspertima sa Fakulteta elektrotehnike, Univerziteta u Tuzli prof.dr.sc. Mirzom Kušljugić i mr.sc. Damirom Kapidžić, u povodu prijedloga  da se i Gračanica uključi u projekat “Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica BiH” zajedno sa općinama Tešanj, Teslić i Lopare iz razloga što Gračanica ima iskustva od ranije kada je u pitanju energetska efikasnost i velike potencijale.

Povećanje energetske efikasnosti, veći fokus na obnovljivim izvorima energije, smanjenje korištenja fosilnih goriva, elektrifikacija transporta i sistema grijanja, predstavljaju modalitete kako doprinijeti procesu dekarobnizacije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali saradnici koji će biti dio tima za realizaciju budućeg projekta.

Gradonačelnik je prihvatio učešće, jer želi da se Gračanica modernizuje, bude dio navedenog projekta, odnosno procesa dekarbonizacije koji se planira realizovati povećanjem energetske efikasnosti (EE) i udjela obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno smanjenja korištenja fosilnih goriva.  Za to postoje kapaciteti, zaključeno je.

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button