KulturaVijesti

Gračanički pisac i etnolog Fikret Ahmetbašić objavio sedmu zbirku poezije

Piše od svoje desete godine

Fikret Ahmetbašić rođen je 1957. godine u Džakulama. Piše poeziju i prozu za djecu i odrasle. Do sada je objavio šest zbirki pjesama i jednu zbirku kratkih priča za djecu. Prvu zbirku antiratnih pjesama koja nosi naziv “Nišani Bosne” objavio je 1993.godine. Nakon toga objavio je zbirke pjesama: Na talasu djetinstva, Uloge kratkotrajnih krugova, Šumski prijatelj, Slast zelenih trešanja te zbirku kratkih priča za djecu Tragom bosih tabančića.

Sedma samostalna zbirka pjesama za djecu nosi naziv “Pjev mladih ptica”.

Recenziju za ovu knjigu potpisuje Dr.sc. Senad Čeliković koji izmeđuostalog piše:

Ono što možda čini novinu u ovoj zbirci u odnosu na prethodne pjesnikove zbirke jeste njen izražajni moralno-didaktički karakter.

Da je Fikret Ahmetbašić pjesnik koji ne zaboravlja nijednu osobinu dječije duše, pa tako ni nevine dječije simpatije, pokazuje i pjesma strah, u kojoj nam pjesnik otkriva strah jedne djevojčice koja je izgubila svoj spomenar i sada živi u strahu da majka ne otkrijeime dječaka koji je njena simpatija. Koliko neka obična sitnica može trajno ostatiu dječijem sjećanju otrivanam pjesma Prve cipele. Na primjeru nekih nogometnih uspjeha Fikret svom imaginarnom malom prijatelju otkriva tajnu svakog uspjeha:

"Do svog cilja ako želiš,

 potrebno je raditi mnogo,

 i po sportskim pravilima

ponašati se strogo."

Fikret Ahmetbašić radove objavljuje u časopisima, zbornicima, listovima, te u štampi za djecu i odrasle u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

EON

Promocija zbirke pjesama Pjev mladih ptica bit će u Narodnoj biblioteci Dr Mustafa Kamarić u četvrtak 1. februara od 18 sati.

Slični postovi

Back to top button