NekategorisanoVijesti

Granični prijelazi: BiH uvrštena na spisak epidemiološki rizičnih država

Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obaveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH od 21.05. više ne idu u samoizolaciju.
Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene do 15.06. Mjera se odnosi na sve građane koji nisu članovi Europske unije i koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi porodice građana EU ili ako nisu diplomati.

HRVATSKA: Odlukom Stožera civilne zaštite određene su države članice Evropske unije, čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obavezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u RH, moraju imati poseban razlog za putovanje. U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema ovim zemljama, a hoće li biti nekih striktnih mjera, to će prije svega ovisiti o situaciji. Od ranije je uvedeno da su privremeno zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA: Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Evropskog gospodarskog prostora. Za državljane iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora…) ostaju ograničenja i obvezna karantena ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka. Bosna i Hercegovina je danas, 19.06., uvrštena na spisak epidemiološki rizičnih država, tako da nema prelaska bez negativnog testa na Covid 19. Ukoliko putujete u neku drugu državu i trebate proći kroz Sloveniju, to morate učiniti 12 sati od trenutka ulaska u tu zemlju. Ukoliko pak želite izbjeći obavezni 14-dnevni karantin onda trebate priložiti negativan test na koronavirus, ali taj test mora biti urađen u nekoj od zemalja EU ili šengentskog prostora, što je otežavajuća okolnost.

SRBIJA: Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA : Ulazak u Crnu Goru iz BiH od 18.06. moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

ALBANIJA: Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljanje BIH.

Slični postovi

Back to top button