VijestiVijesti

Ispraćaj članova Planinarskog društva “Zefir” Gračanica na Marš mira

Marš mira – memorijalni pješački pohod koji se svake godine održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem podsjećanja na stradanje stanovništva tzv. “Zaštićene zone UN-a” Srebrenica i zločine koje su počinile snage velikosrpskog agresora, već godinama privlači i veći broj naših sugrađana, koji individualno ili organizovano uzimaju učešća.

Ove godine, na Marš mira zaputilo se i dvadesetero članova Planinarskog društva “Zefir” Gračanica, koji su ispraćeni u petak, okupljenjem ispred Osman-kapetanove medrese.

Ovo je, inače, treći put kako spomenuto Društvo organizuje učešće svojih članova na ovoj manifestaciji.

“Prvi odlasci su bili skromni, sa pet do deset učesnika”, kaže u razgovoru za Radio Gračanicu Ševal Marmarac, član uprave PD “Zefir” i organizator ovogodišnjeg učešća na Maršu mira. “Ovaj put imamo daleko veće interesovanje, imamo dvadeset učesnika, po prvi put sa obezbijeđenom kompletnom logistikom. Svi smo spremni, potrudili smo se prethodnih dana da osiguramo sve što je potrebno, pripremili smo se materijalno i duhovno da uspijemo na Maršu mira i odamo počast svim stradalim žrtvama u genocidu”, ističe naš sagovornik, izražavajući zahvalnost svim donatorima, sponzorima i pokroviteljima koji su pomogli Planinarskom društvu “Zefir” Gračanica u organizaciji ovogodišnjeg učešća na Maršu mira.

“Treba ići da se ne zaboravi sva golgota tog naroda koji je prošao svu tu patnju”, kaže Amira Čelić Omerašević, članica PD “Zefir” Gračanica, koja ove godine po peti put odlazi na Marš mira. Naša sugovornica kaže da to nije lahko, da se svaki put čovjek umori… Ali nakon svega, kada uspješno prijeđe tri dana puta i stotinu i više kilometara… Dovoljno je pomisliti kroz što su sve preživjeli Srebreničani prošli te 1995. godine, pa da shvati da ništa od toga zapravo i nije teško.

Enis Fazlić, član PD “Zefir” Gračanica i već iskusan planinar, ove godine je, pak, po prvi put je na Maršu mira – pohodu možda ne toliko fizički zahtjevnom, ali svakako onome koji zahtijeva posebnu duhovnu pripremu: “Odlučio sam se, nakon deset godina planiranja, da krenem na taj Marš mira”, ističe Enis, “da osjetim bar malo što su osjetili ovi koji su išli sa suprotne strane…”

EON

U toku Marša mira, svi učesnici će obići lokalitete vezane za događaje i dešavanja iz 1995. godine – mjesta masovnih stradanja, stratišta i masovne grobnice, ana nekima od njih održat će se i kraći historijski časovi, uz svjedočenja nekih od neposrednih svjedoka –preživjelih učesnika marša Srebreničana iz 1995. godine.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, u tri etape. Svaka od etapa duga je 25 do 30 kilometara. Kolona polazi iz sela Nezuk kod Sapne, 8. jula u jutarnjim satima. Učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Kamenica  Glodi – Udrč – Cerska – Mravinjci – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Šušnjari – Potočari.

Krajnja destinacija jeste Memorijalni centar Potočari i mezarje u kojem su pokopani – i gdje se još i danas pokapaju ostaci žrtava genocida u Srebrenici.

Slični postovi

Back to top button