Vijesti

Izazovna godina pred poljoprivrednicima: neizvjesna proljetna sjetva?!

Problemi koji pogađaju poljoprivrednike sa područja Gračanice, Doboj Istoka, Lukavca i Srebrenika bili su tema današnjeg sastanka  zadrugara sa ministrom poljoprivrede u Vladi TK Vahidinom Smajlovićem koji je organizovala ZZ Gračanka.

Stanje i problemi u poljoprivrednoj proizvodnji sa posebnim osvrtom na proizvodnju mlijeka, tovnih junadi , voća i povrća bili su tema radnog sastanka.

Bila je ovo prilika da se pored novonastalih problema istakne uspjeh zadrugara u prethodnoj godini.

“Gračanka je i u prošloj godini bez obzira na sve poremećaje i cijena stočne hrane uspjela da nastavi svoj trend rasta tako da smo otkupili od naših proizvođača sa područja TK približno 5 miliona litara , 6% više nego u 2020. godini. U Njemačku, Slovačku i Poljsku izvezli smo negdje oko 1200 tona krastavaca kornišona. Išli smo i u projekte nabavke mehanizacije za naše zadrugare, uradili smo dva projekta preko UNDP-a, sad smo već u fazi pripremanja drugih projekata.” – rekao je Refik Ahmuljić direktor ZZ Gračanka.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović  je sastanak ocijenio jako uspješnim.

Kada je riječ o poskupljenju repromaterijala za sjetvu ovo je nezapamćena godina istakao je direktor  Gračanke Refik Ahmuljić. “Niko nije mogao znati da će repromaterijal poskupiti za 100, 200 i 300%”.

EON

Kao poseban problem sa kojima se susreću zemljoradnici su istakli divlje svinje koje im godišnje nanesu veliku materijalnu štetu, na što su im iz Lovačkog udruženja Srndać obećali rješenje problema.

” Po pitanju zaštite poljoprivrednih usjeva ono što ćemo sigurno uraditi u narednom periodu jeste da ćemo napraviti sastanak sa predstavnicima saveza lovačkih društva Tuzlanskog kantona. Dalje kada je riječ o proljetnoj sjetvi tražit ćemo idealan način za pomoć našim poljoprivrednicima u vidu sufinansiranja. Naredne sedmice ćemo uputiti zahtjev prema  Federalnom ministarstvu i tražiti sastanak na kojem ćemo aktuelizirati problem poskupljenja repromaterijala za proljetnu sjetvu, te ispitati mogućnosti pomoći ovoj grani sa svih nivoa vlasti.”istakao je ministar Smajlović.

Zadržati domaću proizvodnju na nivou trenutno je prioritet, poljoprivrednicima će u ovoj situaciji biti neophodna pomoć i države, u suprotnom poticaji se sljedeće godine neće imati kome dodijeliti kazali su zadrugari.

Opširnije poslušajte u Infu 5 od 17:00 sati.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button