Događaji

Izbori u Gračanici – 3 kandidata za gradonačelnika i 331 za Gradsko vijeće

IZBORI – 30 789 kandidata na listama

Centralna izborna komisija BiH objavila je na web stranici Preliminarne kandidatske liste i kandidate za Lokalne izbore 2020. godine. Za Lokalne izbore 2020. godine ovjereno je ukupno 30.789 kandidata. Kada je u pitanju Gračanica, na listama se nalaze 334 kandidata.

GRAČANICA

Pred nama su još jedni izbori na kojima će se kada je u pitanju Gračanica, naći 334 kandidata, 3 kandidata za mjesto gradonačelnika i 331 kandidat koji će se boriti za jedno od 30 mjesta u Gradskom vijeću.

Krenimo redom. Kada je u pitanju gradonačelničko mjesto tri politička subjekta imaju svoje kandidate. O tome smo već izvjestili. Kandidat SDP-a je Nusret Helić, kandidat SDA Davud Zahirović a kandidat Naše stranke je Mirsad Čamdžić. Kada je u pitanju mjesto na izbornoj listi, na mjestu broj 1 je Helić, drugi je Čamdžić a treći Zahirović.

Ukupno se 17 stranaka prijavilo za učešće na ovogodišnjim izborima sa ukupno 331-im kandidatom. Podsjećamo da gradsko vijeće broji 30 vijećnika. Na predstojećim izborima će učestvovati stranke koje imaju pune liste sa 35 kandidata dok ima i onih koji će npr. nastupiti sa samo po jednim.

Od 17 stranaka koje učestvuju na izborima za Gradsko vijeće Gračanica njih 7 ima pune liste sa 35 kandidata. To su redom: Stranka za BiH, SDP, DF, SBB, Naša stranka, SDA i BOSS. Prva stranka, Savez mladih snaga, Socijalistička partija, Nezavisni blok, Savez za Stari Grad nastupaju sa po samo jednim kandidatom na listi. 10 je nepotpunih listi.

Gradsko vijeće Gračanica broji 30 članova. U aktuelnom sazivu se nalazi kao rijetko kada malo žena. Samo 3. Od toga su dvije vijećnice iz SDA te jedna iz NS-a, koja je u saziv vijeća ušla kao zamjena za svog stranačkog kolegu.

Od 331 kandidata za predstojeće izbore, 148 je žena ili gledano procentualno, zastupljenost žena na ovim izborima u Gračanici iznosi 44,7%. Najviše ih je na listi SBB-a, 21 od 35. Slijedi NS sa 17 kandidatkinja a po 15 ih je na listama SbiH, SDA i BOSS-a. Za sada nemamo podatke o starosnoj strukturi.

Od 17 stranaka koliko ih učestvuje na izborima tri su žene na broju 1 kao nosioci listi. Hanifa Ibrišević je na broju 1 kao jedina kandidatkinja Prve stranke kao i Džela Oštraković koja je na broju 1 kao jedini kandidat Saveza mladih snaga. Od stranaka koje imaju pune liste ili onih čije liste nisu popunjene ali imaju više kandidata, jedini nosilac liste je Mersiha Jogunčić iz Naše stranke.

Još jednom ponavljamo, za sada nemamo podatke o starosnoj zastupljenosti pa nemamo ni informacije o zastupljenih mladih na listama.

Predizborna kampanja počinje 15. oktobra a svi kandidati koji to žele, imat će priliku da se javnosti obrate kao i obično putem programa Radio Gračanice. Informaciju više možete pronaći na web stranici radiogracanica.ba

STRANKE-LISTE-KANDIDATI

Slični postovi

Back to top button