Čaršija

Jadrina – 100% izvoz gotovih proizvoda – 100% uvoz sirovine

Posjetili smo Jadrinu gdje smo razgovarali sa direktorom firme Ramizom Grapkićem. Jadrina je 100% izvozno orijentisana a ono što je problem je činjenica da Jadrina isto tako uvozi sirovinu u 100% obimu do koje ne može u BiH. Zašto je to tako, pitali smo direktora Grapkića?

Ramiz Grapkić:

  • Najveći problem je trenutno što u FBIH još uvijek nema Zakona o šumama. To traje od 2008. godine. U tom smislu mnogo kasnimo za zemljama u regionu pa i za Republikom Srpskom gdje je to riješeno na kvalitetan način. Čak i kantonalni zakon predviđa da mi i slične firme koje su izvozno orijentisane, imamo određene prednosti pri nabavci sirovine ali u praksi to nije tako. Zato ja u zadnje vrijeme za Jadrinu apsolutno ne kupujem sirovinu u BiH nego uvozim iz Slovenine i Hrvatske. To nas u startu stavlja u nepovoljan položaj ali tako je to u našoj državi od koje apsolutno nemamo nikakve podrške. Da se malo našalim, barem nemamo ni opstrukcija, prepušteni smo sami sebi.

Cilj proizvođača ali i države je da se izvoze finalni proizvodi, zašto?

  • Pa vidite. Računica je sljedeća. Drvo koje se reže u građu u tu neku primarnu vrstu proizvodnje košta od 250 do 300 eura u izvozu. Da se obradi 5 kubika takvog drveta, potrebna su 2-3 radnika. U finalnoj proizvodnji cijena ide od 1500 do 5000 eura a za takav proizvod je potrebno od 30 do 50 radnika. Mislim da vam je sve jasno šta je bolje za državu, firmu i radnike. Mi izvozimo 100% naših proizvoda koji su cijenjeni na evropskom tržištu. Nažalost, ta vrsta namještaja je trenutno preskupa za naše građane.

Direktor Grapkić je govorio o jednom apsurdu:

  • BiH kao jedna zemlja koja je bogata šumom ima veoma visoku cijenu trupaca. Previsoku. Sa druge strane sve šumarije posluju u gubitku. Apsurdna je to situacija.

Zbog svih ovih ranije pomenutih stvari, nevjerovatno zvuči činjenica da Jadrina bukvalno ne kupuje sirovinu u BiH:

  • Zakona nema. I ovaj kantonalni koji postoji se ne poštuje. Ja ne želim ni da pokušavam da dođem do sirovine u BiH. Sve uvozimo.

Jadrina se i u ovakvim teškim okolnostima profilirala kao proizvođač kvalitetnog namještaja od tvrdog drveta koje je namijenjeno za evropsko tržište:

  • Ono što je dobra stvar kada je u pitanju Jadrina ali i još nekoliko izvozno orijentisanih firmi iz BiH, primjetno je da su te firme izgradile jedan imidž na evropskom tržištu. Imidž koji nama garantuje plasman naših proizvoda. Naši proizvodi su cijenjeni i priznati. Sa druge strane. Garantujem da u Evropi nema majstora, stručnjaka, stručnih ljudi za ovaj posao, kakvih mi imamo u BiH. Prije smo radili za strane firme u zadnje vrijeme smo brednirali naš proizvod. Zaposlili smo dizajnere i ostale stručnjake. Pogledajte samo, naši proizvodi na svakom međunarodnom sajmu osvajaju prve nagrade, prva mjesta.

Opširniji razgovor sa direktorom Grapkićem poslušajte u programu RG u emisiji Riječ više koja je na rasporedu 15.10. nakon vijesti u 11 sati.

Dio razgovor se nalazi u prilogu.

Slični postovi

Back to top button