ČaršijaDogađaji

Jubilej vrijedan pažnje: Iz štampe izašao 50. broj „Gračaničkog glasnika“

U Srijedu 23. decembra od 11:00  sati biće upriličena online promocija 49. i 50. broja Gračaničkog glasnika. Promociju ćete moći pratiti na facebook stranici  Biblioteke Dr Mustafa Kamarić Gračanica.

Sredinom ove, 2020. godine izašao je 49., a ovih dana i 50 . broj Časopisa za kulturnu historiju „Gračanički glasnik“, tako da je ovaj veliki izdavački projekat ušao u 25. godinu postojanja i rada.

Prvi broj Časopisa izašao je u maju 1996. u vrlo nepovoljnim okolnostima, neposredno poslije završetka rata, sa skromnim sredstvima i još skromnijim kadrovskim mogućnostima. Pokretači i inicijatori Projekta, okupljeni oko Izdavačke kuće „Monos“ (Omer i Mirzet Hamzić i Rusmir Djedović), ni u najoptimističnijoj varijanti nisu mogli predvidjeti i ponadati se da će izdržati do 50. broja Časopisa i 25 godina njegovog izlaženja. To je danas bogata i obimna kulturno-historijska hronika Gračanice i njene šire okoline od oko 10.000 stranica, dostupna u printanom i elektronskom izdanju čitaocima širom svijeta.

Časopis je indeksiran u međunarodnoj bibliografskoj bazi CEOOL. O kompetenciji, te visokim stručnim i profesionalnim dometima Časopisa i kvalitetu objavljenog štiva, svoju ocjenu dali su oni koji se razumiju u taj posao, ali i kompetentne institucije i pojedinci.

Malo je gradova i čaršija u Bosni i Hercegovini koje imaju takav „mega zapis“ o sebi, svojoj historiji, kulturi i tradiciji. „Ovaj časopis je specifičan po tome što je zadržao lokalna obilježja i „šmek Gračanice“ (naziv, teme itd.), ali se načinom obrade i pristupom takozvanim malim lokalnim temama historije, tradicije i kulture nametnuo kao „studija slučaja“ primjenjiva na čitavu Bosnu i Hercegovinu.” – izjavio je za medije povodom jubileja Časopisa, njegov osnivač i glavni i odgovorni urednik prof. dr. Omer Hamzić

EON

U tematskom dijelu 50. broja o dostignućima Časopisa u zadnjih 25 godina pišu:

-prof. dr. Omer Ibrahimagić: „Gračanički glasnik“ – zraka svjetlosti na gračaničkom nebu,

-prof. dr. Azem Kožar: „Gračanički glasnik“ – primjer jasne vizije i učinkovite misije njegovih pokretača i realizatora,

-prof. dr. Izudin Kešetović: Zavičajnost ili regionalnost „Gračaničkog glasnika“;

U rubrici „Teme“ objavljen je tekst generala Fikreta Muslimovića: Alija Izetbegović, vrhovni komandant oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

U rubrici „Prošlost“ – sljedeći naslovi:

– Edin Šaković, Šeh Dedino turbe u selu Čekanići kod Gračanice,

– Marko Matolić, Podsjećanje na Ambrozija Benkovića i njegov doprinos kulturnoj povijesti sjeveroistočne Bosne,

– Prof. dr. Omer Hamzić, Privredni razvoj Gračanice u periodu od 1995. do 2018. – kratak pregled:

U rubrici „Građa“ objavljen je:

– Prijepis Predstavke grupe gračaničkih trgovaca Zemaljskoj vladi iz 1904. godine da ukine robni vašar u Gračanici i

– Tekst Mine Kujović, Arhivski fond „Vrhovni šerijatski sud Sarajevo“ kao izvor za lokalnu historiju na primjeru Gračanice:

U rubrici „Zavičaj“, ovaj broj donosi sljedeće članke:

– Omer Hamzić: Likovi zavičaja: Ahmet Zejnilagić, prvi fudbalski poluprofesionalac iz Gračanice,

– Halil Hadžić, Bilješka o starim vodenicama u Sokolu kod Gračanice,

– Fikret Ahmedbašić: Hadžije s područja sela Džakule u periodu 1967. do 2020.

Za rubriku „Riječ“ odabrano je nekoliko kratkih priča Fatime Bećarević – Softić i nekoliko osvrta i prikaza novih knjiga i publikacija, a na kraju je i redovna hronika, koja „ide“ od prvog broja pod naslovom „Listovi gračaničkog kalendara“ za proteklih 6 mjeseci.

Jubilarni broj obogaćen je likovnim radovima gračaničkog slikara Semira Osmanhodžića

Arhiva „Gračaničkog glasnika“ dostupna je na veb adresi: www.gracanickiglasnik.ba

Slični postovi

Back to top button