BKC

Kino Gračanica

Od 1959.godine,u Gračanici postoji i djeluje Narodni univerzitet kao profesionalna društvena institucija za obrazovanje odraslih, kulturu i informisanje.Od tada vrlo aktivno djeluje u oblasti obrazovanja odraslih: obrazovanje za najrazličitija zanatska zanimanja, obrazovanja zemljoradnika, zdravstveno prosjećivanje i obuku domaćica pa do osnovne škole za obrazovanje odraslih, srednjih i viših škola raznih profila.

Narodni univerzitet je suvremeno i kvalitetno objedinjavao opće obrazovnu i opće kulturnu aktivnost.U njegovom sastavu bile su sljedeće institucije: Centar za obrazovanje odraslih i selo, Biblioteka dr.Mustafa Kamarić,Radio Gračanica, Kino i Centar za kulturu,kasnije Dom kulture.Do preseljenja u novi Dom kulture 1978.i 1979.godine,Dom kulture koristio je prostor zgrade medrese,dio nekadašnjeg Partizana i staro kino.

Pretrpivši mnoge organizacione promjene 1992.godine transformirao se u Bosanski kulturni cventar u sljedećim oblicima rada: Dom kulture- kulturna djelatnost.biblioteka,radio stanica i kino.

Tokom prvih deset godina Sarajevo film festivala, gračaničko Kino jedino je u Bosni i Hercegovini svake godine organiziralo reviju festivalskih filmskih projekcija. Kasne devedesete godine obilježavale su bosansko-hercegovačke premijere svjetskih filmskih klasika i pune kino dvorane što će se zvati zlatnom erom gračaničkog kina. Danas kao i drugdje oko nas, s razvojem filmske i televizijske tehnologije Kino Gračanica živi na svom rubu preživljavajući uz pomoć entuzijasta i sreću pravih zaljubljenika u filmsko platno.

Slični postovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Također pogledaj

Close
Back to top button