Kultura

Književno veče i klub čitalaca u Narodnoj biblioteci

Narodna biblioteka „Dr Mustafa Kamarić“ spada u najstarije kulturne ustanove na ovom području, pa i u BiH.

Skoro stotinu godina ona ostvaruje svoju društvenu funkciju, bibliotečku i kulturnu misiju. Od osnivanja –kao Narodna biblioteka, bila je organizovana kao samostalna ustanova, a od 1962.svoju djelatnost obavlja u sastavu Narodnog univerziteta, kao samostalna organizaciona jedinica. Danas je dio Bosanskog kulturnog centra, a od 1974. djeluje pod imenom „Dr Mustafa Kamarić“.

Ove godine Biblioteka obilježava svoje prvo stoljeće. Program obilježavanja je započeo uz ZIMSKI RASPUST U BIBLIOTECI u okviru kojeg je tokom januara održano 7 edukativnih radionica za djecu i mlade. U srijedu 31.januara  se u Biblioteci sastaju članovi Kluba čitalaca- ljubitelja knjige.

Naime, 2020.godine, 8.oktobra u biblioteci „Dr Mustafa Kamarić“ Gračanica, formiran je Klub čitalaca-ljubitelja knjige. Pored razgovora o knjizi, u Klubu čitalaca realizovano je nekoliko važnih radionica koje su se organizovale u poslijepodnevnim satima, zbog obaveza članova. Međutim, kod sugrađana se pojavilo interesovanje za Klub i tokom prijepodneva, stoga je aktiviran Klub i u to vrijeme. Otvoren je poziv  zainteresovanim sugrađanima i sugrađankama  da se pridruže Klubu u Čitaonici u srijedu 31.januara od 11 sati, kako bi se družili i razgovarali o čitanju i knjigama.

U okviru obilježavanja prvog stoljeća,bit će upriličeno i Književno veče u četvrtak, 01.februara od 18 sati. Književno veče je posvećeno Fikretu Ahmetbašiću. O književnom radu , pored autora, govore: pisac Mevludin Spahić – koji je pisao recenzije za nekoliko knjiga Fikreta Ahmetbašića, ali i njegove prve knjige poezije „Nišani Bosne“, kao i pisac Edvin Mujinović Galeb, koji prati i predstavlja autora na njegovim promocijama.

EON

Slični postovi

Back to top button