Događaji

Komercijalni test na korona virus 215,20 KM + PDV

1432 POTVRĐENA SLUČAJA U FBiH

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite objavio je nove podatke o broju osoba zaraženih korona virusom u ovom bh. entitetu. Prema podacima ažuriranim danas u 10 sati, u FBiH su registrovana ukupno 1.432 potvrđena slučaja. Preminulo je 46 osoba, a izliječene su 992 osobe, saopćeno je.

Ključna odgovornost u borbi protiv koronavirusa je na građanima. Situacija je izmakla kontroli jer nisu poštovane propisane mjere. Građani moraju shvatiti da je virus još tu, što pokazuju i rezultati testiranja posljednjih dana.

MASKA JE OBAVEZNA

Zbog povećanog broja novih slučajeva zaraze Federalni krizni štab donio je naredbu kojom je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama, ali i na otvorenom gdje nije moguće poštovati fizičku distancu od dva metra obavezno.

Sve uprave za inspekcijske poslove dužne su pojačati nadzor. Građanima je upućen apel da situaciju shvate ozbiljno, jer ukoliko trend rasta zaraženih bude nastavljen, nadležni će biti primorani uvesti restriktivnije mjere. Za sve one koji ne poštuju preporuke slijede kazne, a od danas će inspektori intenzivnije raditi.

U SLOVENIJU I CRNU GORU SA TESTOM

Iz dana u dan se mijenjaju odluke zemalja o načinu ulaska na njihove teritorije, a posljednje objavljene informacije kazale su da građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i Sloveniju ne mogu ući bez obaveze 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19.

Ovo važi i za Slovence te Crnogorce koji su boravili u našoj zemlji. Za razliku od ove dvije zemlje osobe koje su boravile u BiH, a idu u Njemačku moraju biti spremne na dvosedmičnu samoizolaciju.

EON

TEST U TUZLI 215,20 KM + PDV

Komercijalno testiranje PCR metodom moguće je obaviti i u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli koji je na osnovu odluke Zavoda zdravstevnog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine formirao cijenu ove usluge.

Testiranje na koronavirus se obavlja u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Direktor ove zdravstvene ustanove Vahid Jusufović je potvrdio da cijena PCR testa na SARS-CoV-2 za vlastite potrebe košta 215,20 KM + PDV.

UKC TUZLA BI MOGAO OSTATI BEZ OPREME

U borbi sa koronavirusom u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla svakodnevno savladavaju brojne prepreke. Sve je manje zaštitne opreme za rad sa pacijentima oboljelim od COVID-a, s obzirom da se medicinski radnici u UKC- u Tuzla u posljednje vrijeme susreću sa povećanjem broja pozitivnih pacijenata na bolničkom liječenju. Kadrovski je dodatno ojačana COVID bolnica, međutim zaštotne opreme imaju za još nekoliko dana, a nemaju ni dovoljan broj medicinskih tehničara.

STANJE U SVIJETU

Broj zaraženih novim koronavirusom u svijetu danas je, prema podacima statističke internet stranice ‘Worldometer’, prešao osam miliona ljudi. Prema “Worldometeru“ u svijetu je do sada potvrđeno 8.007.717 slučajeva oboljenja COVID-19, dok je od posljedica preminulo 435.849 ljudi. Isti izvor navodi i da se izliječilo 4.134.704 pacijenata širom svijeta.
Najviše zaraženih koronavirusom potvrđeno je u Sjedinjenim Američkom Državama 2.162.228. Slijede Brazil sa 867.882 slučajeva COVID-19, Rusija sa 537.210 te Indija sa 332.783 i Velika Britanija 295.889.  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta zbog širenja koronavirusa proglasila globalnu pandemiju. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio Sjedinjene Američke Države, a potom i Južnu Ameriku.

Slični postovi

Back to top button