Kultura

Kulturni centar Rašljeva

Zabilježio kolega Fahrudin Kurtović

Uz novu džamiju u Rašljevi izgradjen je i zajedno sa džamijom otvoren Kuturni centar. Po zamisli inicijatora gradnje džamije i osnivanja Kulturnog centra generala Fikreta Mulimovića u centru je organizovana biblioteka, dokumentacioni centar ,foto, video i zavičajna zbirka. Za dvije godine koliko egzistira, centar je solidno tehnički opremljen, prikupljen je veliki broj vrijednih knjiga, te veliki broj dokumenata posebno iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 godina.
Centar je inicirao i utemeljio general Fikret Muslimović.
Osnivač časopisa za kulturnu historiju Gračanički glasnik profesor doktor Omer Hamzić je podcrtao značaj uspostave kulturnog centra u jednoj maloj mjesnoj zajednici. Ovakve stvari moramo inicirati na još puno mjesta, istakao je Hamzić.
Punu podršku Centru pruža Medžlis islamske zajednice Gračanica, naročito glavni imam Medžlisa Smajo efendija Mustafić i predsjednik Medžlisa Admir Brkičević.
Centar gradi saradnju i sa nizom obrazovih ustanova. Prednjači saradnja sa Miralemom Mejremićem direktorom osnovne škole Hasan Kikić Gračanica.
U povodu dvije godine egzistiranja Kulturnog centra u Rašljevi upriličena je foto izložba o gradnji džamije i centra kao i panel diskusija o daljnim aktivnostima.

F.K.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button
Idi na alatnu traku