Crna hronikaNekategorisanoVijesti

Kurban u znaku COVID-19: Bez potvrde nema primanja Kurbana u humanitarnim organizacijama

Bliži nam se Kurban-bajram. Muslimani prinose žrtvu i dijele kurbansko meso. Ove godine, s obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu Koronavirusom, kurbansko meso se ne može djeliti u   organizacije koje su do sada primale meso, ako vlasnik nema potvrdu o dijagnostičkom ispitivanju, odnosno zdravstvenom stanju  životinje.

SOS dječije selo Gračanica i humanitarne organizacije, koje su prethodnih godina primale kurbansko meso za humanitarne potrebe, za dane Kurban-bajrama primat će meso od vlasnika samo uz potvrdu o dijagnostičkom ispitivanju.

Tragom ove priče, razgovarali smo i sa direktorom Veterinarske stanice Gračanica, Zaimom Spahićem, od kojeg smo doznali da je mali broj građana zatražio pomoć za pregled životinja ove godine.

„Dijagnostičko ispitivanje, pogotovo za ritual klanja Kurbana za Bajram, je obaveza. Znači vrši se dijagnostičko ispitivanje grla na brucelozu i to je obaveza i bez tih nalaza ne može se dati nikakva potvrda.“, kazuje direktor Veterinarske stanice Gračanica i dodaje da su s tim upoznati sugrađani još od prethodnih godina, a da je sad već kasno, jer je par dana prije Bajrama nemoguće poslati krv na analizu.

Poštujmo pravila i propise nadležnih ustanova. Ponašajmo se u skladu sa epidemiološkom situacijom.

EON

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button