NekategorisanoVijesti

Na današnji dan SZO proglasila pandemiju korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija zvanično je na današnji dan, dakle 11. marta 2020. godine proglasila pandemiju korona virusa.
“Pandemija nije riječ koja se koristi olako ili bezbrižno. Ova riječ, ukoliko se zloupotrebi može izazvati nerazuman strah ili neopravdano prihvatanje da je borba gotova, što vodi do nepotrebne patnje i smrti”, poručeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije na konferenciji za novinare.
Apelovano je tada na države da poduzmu agresivne radnje u pokušaju suzbijanja širenja korona virusa i podsjetiomo se da je 11.marta.2020. bilo više od 118.000 zaraženih u 114 zemalja, a da je premunulo 4.291 osoba.
SZO navela je prošle godine 11.3.2020., da su Iran i Italija u prvim redovima bitke protiv virusa koji je počeo u Kini. “Oni pate, ali vam garantujem da će druge zemlje uskoro biti u istoj situaciji”, rekao je tada doktor Majk Rajan, šef SZO za vanredne situacije.

“Gotovo 70 posto stanovništva u Njemačkoj vjerovatno će biti zaraženo korona virusom koji se trenutno širi svijetom”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu 11.marta prošle godine.

Godinu dana poslije proglašenja pandemije koronavirusa, zaključno sa jučerašnjim danom (10.3.2021.) u Bosni i Hercegovini je testirano ukupno 689.033 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 139.648 osoba, a aktivno zaraženih je 8.661, uz napomenu da zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija, podaci nisu kompletirani.

Slični postovi

Back to top button