Događaji

Najava događaja za utorak, 11.6.

Sjednica Gradskog vijeća, potpisivanje ugovora, Ženski sud

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U utorak će sa početkom u 12 sati biti održana 3. sjednica Gradskog vijeća Gračanica. Na dnevnom redu se nalazi 8 tačaka. Vijećnici će razmatrati Odluku o broju i visini stipendija za učenike srednjih škola i studente a tu je i Odluka o obavljavnju volonterskog staža za visokoobrazovane nezaposlene osobe.

Na dnevnom redu se nalaze i tri informacije, razmatranje funkcionisanja vijeća mjesnih zajednica, razmatranje informacije o radu boračkih udruženja te informacija o stanju putne infrastrukture.

Sjednicu možete pratiti uživo i u programu Radio Gračanice.

POTPISIVANJE UGOVORA SA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

U utorak će u 9 sati u Multimedijalnoj sali gradske uprave Gračanica biti upriličeno potpisivanje ugovora sa nevladinim organizacijama. Javni poziv je završen a sutra će biti potpisani ugovori sa korisnicima sredstava za ovu godinu.

ŽENSKI SUD

Sutra (utorak) će sa početkom u 15 sati u sali Muzičke škole u Gračanici biti održana javna prezentacija „Žene u crnom“ i realizaciji ideje Ženskog suda. Domaćin i organizator su žene grada Gračanice sa prijateljima a pored predstavnica Žena u crnom učešće će uzeti i Humanitarna organizacija Horizonti te svjedokinje iz Ženskog suda koje su proživile teške traume tokom ratnog perioda.

PROGRAM

 Ženski sud: feministički pristup pravdi

Javna prezentacija Gračanica

  1. jun 2019. – 15:00 sati

Prvi Ženski sud na teritoriji Evrope, održan je u Sarajevu, od 07. do 10. maja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora bivše Jugoslavije (Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Fondacija Cure, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Centar za žene žrtve rata, Centar za ženske studije, Zagreb, Hrvatska, Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima, Kotor, Crna Gora, Savjet za rodnu ravnopravnost, Skopje, Makedonija, Ženski lobi, Ljubljana, Slovenija, Centar za ženske studije i Žene u crnom, Beograd, Srbija).

Žene u crnom su tokom petogodišnjeg procesa organizovanja Ženskog suda bile nositeljke programskih aktivnosti, a takođe koordiniraju nastavak procesa Ženskog suda, uz podršku organizacija: Anima, Kotor (Crna Gora), Centar za žene žrtve rata, Zagreb (Hrvatska), Fondacija ’CURE’, Sarajevo.

Na Ženskom sudu u Sarajevu u 36 svjedokinja iz svih zemalja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija) svjedočilo je u pet sesija o svim vrstama nasilja, nepravdi, zločina, kako u ratnom tako i posljeratnom periodu.

Ženskom sudu je prisustvovalo više od 500 osoba iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz: Argentine, Alžira, Palestine, Izraela, SAD, Španije, Italije, Švedske, Austrije, Belgije, Velike Britanije, itd.

Završni događaj u Sarajevu nije kraj procesa, već naprotiv, podsticaj da se iz feminističke perspektive nastavi sa kreiranjem novih modela pravde. Nakon događaja u Sarajevu nastavljen je proces ŽS organizovanjem mnoštva aktivnosti o kojima će biti riječi i na ovom susretu, koji organizuju: Žene u crnom i Centar za ženske studije iz Beograda u saradnji sa ženskim udruženjima i aktivima grada Gračanica.

 

Program susreta

13:00-14:30- Doček predstavnica „Ženskog suda“ u „Bosanskoj kući Mare Popović“ upoznavanje sa predstavnicama udruženja žena Gračanice

14:30-15:00- Šetnja od bosanske kuće do JU OŠ Hasan Kikić sala osnovne muzičke škole (kratko poklanjanje žrtvama rata spomen ploča Park Srebrenice)

15:00 – 15:30 – Uvodna riječ moderatorice

  • Pozdravna tačka učenika Muzičke škole 

Ženski sud: feministički pristup pravdi (Šta je Ženski sud?

Šta je feministički pristup pravdi? Istorijat i proces organizovanja Ženskog suda)

Snežana Obrenović, Mreža Žena u crnom, Kraljevo

15:30 – 16:30 – Ženski sud – feministički pristup pravdi (52 minuta) – projekcija dokumentarnog filma u režiji Filipa Markovinovića, produkciji Žena u crnom. Film govori o Ženskom sudu održanom u Sarajevu (7.-10. maj 2015.).

16:30 – 17:15 – Svedokinje i saradnice govore o svom iskustvu na Ženskom sudu u Sarajevu (Šta je za mene značilo svedočenje na ŽS i učešće u procesu ŽS? Šta za mene znači učešće u nastavku procesa ŽS?)

Učestvuju svjedokinje i saradnice ŽS:

Rejha Avdić, Tuzla

Suvada Selimović, Zvornik

Nadežda Kostić, Kruševac

Mirjana Mijailović, Leskovac

Mira Vilušić, Tuzla

Staša Zajović, Beograd

17:15-17:45 – Razgovor sa publikom (Učinci Ženskog suda, nastavak procesa ŽS…) 

Moderira: Mersiha Jogunčić

Gračanica 11.06.2019. god.

Prostorije Muzičke škole JU OŠ Hasan Kikić

 

 

 

Slični postovi

Back to top button