Čaršija

Napustio nas je Osman Brkičević

Istaknuti privrednik iz Gračanice

U četvrtak je u 73. godini života preminuo Osman Brkičević, istaknuti privrednik iz Gračanice, koji je ostavio vidne tragove i u društvenom i privrednom životu Gračanice. Uvijek je bio omiljen u društvu i imao širok krug drugova i prijatelja. Svoj radni vijek počeo je kao nastavnik u Stocu, potom u Miričini, a od 1974. godine u rodnim Malešićima. U toj školi obavljao je i dužnost direktora od 1979. do 1981. godine, kada se s porodicom preseljava u Gračanicu, gdje nastavlja sa radom kao šef poslovnice socijalnog osiguranja. Njegov društveni angažman počeo još u omladinskim danima, a posebno je došao do izražaja u rodnim mu Malešićima na funkciji predsjednika mjesne zajednice u periodu od 1974. do 1981. godine. Za njegovog mandata Malešići su povezani asfaltom sa Gračanicom, izgrađena nova škola, stanovi za prosvjetne radnike itd. Nakon preseljenja u Gračanicu, sa svojim bogatim iskustvom „u radu s narodom“, koje je stekao u rodnim Malešićima, uključuje se u rad organa Mjesne zajednice Gračanica. Svoju aktivnost posebno je ispoljio u velikoj akciji uređenja i rekonstrukcije centralne ulice u Gračanici 1988-1989. godine. Negdje pred sami rat u periodu 1990-1991, obavljao je i dužnost predsjednika mjesne zajednice Gračanica.

Čitav rat proveo je s porodicom u Gračanici, gdje je u početnom periodu bio raspoređen i obavljao dužnost komandanta Štaba civilne zaštite Mjesne zajednice Gračanica.

Nakon rata i odlaska u mirovinu, posvećuje se porodici i sa sinovima razvija porodičnu firmu, koja je stekla reputaciju većeg izvoznika s područja općine Gračanica.

Fotografija Radio Gracanica.

Slični postovi

Back to top button