Nekategorisano

Nekoliko prijedloga za sve one u izolaciji: Šta možemo raditi, a da nam ne bude ni minutu dosadno

Zbog vanrednog stanja u kojem se nalazi naša zemlja, većina je primorana da sjedi kući po cijeli dan, ako ste te sreće, pa imate mogućnost da radite od kuće, budite odgovorni i redovno ispunjavajte svoje radne zadatke. Red i disciplina je jedino što može da nas spasi da se sasvim ne izgubimo u ovim nestandardnim uslovima življenja.

Međutim, kada se vaše radno vreme završi, vrijeme je da se posvetite sebi. Veoma je važno da nađemo preokupaciju koja će nam odvući misli od koronavirusa i pandemije. Najgore što možete da uradite je da stalno provjeravate najnovije vijesti o zaraženim, da nervozno “prelistavate” novosti na društvenim mrežama i da pričate o virusu sa ukućanima.

Da biste skrenuli misli, predlažemo vam sljedeće:

  • Nađite hobi koji vam odgovara: pletenje, vez, šivenje, pravljenje i ukrašavanje stvari
  • Čitajte knjige – vjerovatno u kući imate nekoliko knjiga koje do sada niste stigli da pročitate. Sada je vrijeme.
  • Igrajte društvene igre: karte, na slovo – na slovo, gradovi i sela; čovječe ne ljuti se; monopol; šah; uno i td.
  • Presložite garderobu, odvojite stvari koje vam ne trebaju. Kad se ukaže prilika, te stvari poklonite onima kojima su neophodne.
  • Temeljno očistite stan – proljetno čišćenje je dobra prilika da uništite sve viruse u stanu.
  • Presadite sobno cvijeće.
  • Izvucite stare CD-ove sa slikama, pregledajte ih i podsjetite se dobrih starih vremena.
  • Pogledajte neke filmove na koje ste zaboravili da ih imate na kompjuteru ili DVD-u.

Obilazak muzeja

Možda zvuči bizarno, ali da biste obišli svjetske muzeje, sve što vam je potrebno je dobar internet i računar. Program “Google Art project” omogućava korisnicima interneta da dožive iskustvo virtuelne posjete muzejima i izaberu umjetničko djelo koje žele da istraže. Ukoliko želite sami da istražujete, sve što treba je da posjetite sajt Google art project i da pronađete stvari koje vas interesuju.

Za one koji žive u kućama

Za one građane koji žive u kućama i posjeduju dvorište, izolacija neće teško pasti. Pošto je proljeće praktično stiglo, svi koji žele da urede svoja dvorišta mogu to da urade sada. Naša preporuka je da se pozabavite i novim projektom kao što je sadnja mini bašte, u kojoj će stati par lijeha luka, bijelog luka, peršuna, začinskog bilja, nekoliko strukova paradajza i paprika. Sadnja cvijeća je uvijek dobra aktivnost koja oplemenjuje svakog ko se njome bavi.

Budite odgovorni, ostanite kući! Druženje sa komšijama i prijateljima ostavite za neka mirnija i sretnija vremena.

* Napomena: ne zaboravite na građansku solidarnost – pomozite svojim starijim sugrađanima, otiđite umesto njih do prodavnice ili apoteke. Kupljenje potrepštine ostavite im ispred vrata. Budimo ljudi!

Slični postovi

Back to top button