VijestiVijesti

NK Bratstvo Gračanica: Počeli radovi na rekonstrukciji stadiona Luke

NK Bratstvo Gračanica nakon sjajne sezone u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, nastavlja da marljivo radi i gradi ekipu za narednu takmičarsku godinu, a ovoga puta javnost je sa velikim oduševljenjem dočekala vijesti, da su na stadionu Luke krenuli radovi ka boljem i funkcionalnijem stadionu.

O čemu se radi?

U drugom dijelu sezone, Bratstvo je bilo najbolja ekipa takmičarskog dijela, i gledajući tabelu nakon pauze, nogometaši Gračanice zauzeli su prvo mjesto sa 36 bodova, tri više od tuzlanske Slobode. Ipak to nije bilo dovoljno da se u konačnici prvenstva dostigne ekipe Slobode, koja je ovogodišnji prvak Prve lige FBiH. Bratstvo je na kraju zauzelo treću poziciju, iza pomenute Slobode te Stupčanice iz Olova.

S tim u vezi, Uprava kluba Bratstva odlučila se na potez koji dovoljno govori o velikim ambicijama ovoga kluba u narednoj sezoni.

Prema riječima gradonačelnika Nusreta Helića, ujedno i počasnog predsjednika kluba NK Bratstvo, planirane su za sada dvije faze rekonstrukcije stadiona.

Prva faza uređenja stadiona obuhvata pravljenje sistema navodnjavanja, te instalacije automatskih prskalica po evropskom nivou, također u toku su i radovi na izgradnji mokrih čvorova za mušku i žensku publiku.

EON

„U prošlosti smo kada govorimo o infrastrukturi stadiona Luke, radili dio po dio. Sada smo došli do momenta kada moramo raditi na važnim pitanja u i oko stadiona, kao što je pitanje mokrih čvorova. Pretprošle godine stadion je stradao zbog nedostatka vode i kvalitetnog rješavanja navodnjavanja, te smo se ove 2024. odlučili da uz podršku ministarstva, sredstava kluba i nešto sredstava iz Grada uradimo te prioritete“ izjavio je Gradonačelnik.

Prva faza obuhvata gradnju mokrih čvorova, velikog bazena za vodu koji će služiti za navodnjavanje, a koje će pumpe koristiti, jer kako ističu ne žele koristiti gradsku vodu, zbog problema koji se pojavljuju i na koje se upozorava iz JP Vodovod i kanalizacija, u proteklom periodu.

Kako navode iz kluba, automatske prskalice su najsavremenije za navodnjavanje terena, automatika je potpuna. Ukupna investicija prve faze uređenja stadiona iznosi 150.000 KM, nakon čega slijede dalja ulaganja, kao što je postupak zamjene stolica možda čak već u novoj sezoni  (uz podršku navijača i sponzora). Nakon toga slijedi najteži dio rekonstrukcije a to je  natkrivanje centralne tribine.

Navedeni radovi su preduslovi za postavljanje semafora na stadionu, koji će služiti mladim generacijama, te ako Bratstvo bude imalo priliku da uđe u rang više, imat će sve ispunjene propisane uslove za Premijer ligu.

„Želja je da ovaj naš stadion bude,  stadion sa dobrom infrastrukturom, i vjerujem da ćemo u naredne dvije godine navedeno završiti“ rekao je Helić.

Dodajmo informaciju i da Uprava kluba uporedo sa radovima na stadionu radi na sklapanju ekipe za narednu sezonu, a dogovor je postignut sa nekoliko fudbalera, naravno glavni cilj je ostaviti trenutnu ekipu na okupu.

O imenima pojačanja, ostatku rostera, te trenerskom kadru, ali i svemu ostalom javnost će biti obaviještena u narednom periodu.

Slični postovi

Back to top button