NekategorisanoVijesti

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku iz BiH: Ne treba potvrda o rezervaciji smještaja

BiH je na listi sigurnih zemalja u vrijeme pandemije

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović danas je potvrdio da će od 1. jula građani tzv. trećih zemalja, među kojima je i BiH, moći ulaziti u tu zemlju bez posebnog (ekonomskog) razloga, što je bio slučaj do sada.

To znači da državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju kod naših zapadnih susjeda.

Hrvatski ministar Božinović se dotakao i ostalih novih pravila od 1. jula.

“Danas je bitno da donosimo novu odluku u vezi s prelaskom granice, a stupa na snagu od 1. jula i vrijedit će do 15. jula. Svi građani EU koji imaju potvrdu moći će uz predočenje, bez ikakvih ograničenja, dolaziti u Republiku Hrvatsku”, kazao je.

Također, svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Treba istaći da je predsjedavajući EU (Portugal) danas sastavio novu listu potencijalno sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljeni i Crna Gora i Kosovo.

Izvor: Klix.ba

Slični postovi

Back to top button