Događaji

Novi povjerenik Bundestaga bh. korijena za Zapadni Balkan je Adis Ahmetović

„Biću jaki glas Njemačke za Bosnu i Hercegovinu“

Mladom socijaldemokratskom političaru Adisu Ahmetoviću povjerena je uloga izvjestitelja Bundestaga za Zapadni Balkan.

Njegova uloga je kao što kaže da se svojim angažmanom izbori za stabilnost istoimene regije.

 

Nekoliko sedmica nakon što je Ahmetović direktnim mandatom u izbornoj jedinici Hannover-Stadt I izabran u Bundestag, su se u Stuttgartu susreli s članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem. Već tada se Ahmetović počeo kritički izjašnjavati o destabilizirajućoj ulozi predstavnika Republike Srpske. “Očito bi se sa srpske strane trebao potkopati mirovni sporazum iz Daytona i to tako što srpski predstavnik u predsjedništvu, Milorad Dodik, dovodi u pitanje državne strukture”, rekao je tada Ahmetović i izrazio mišljenje kako bi se takvi postupci trebali zaustaviti “kroz međunarodne sankcije i pojačanje međunarodnog vojnog prisustva” u BiH.

This slideshow requires JavaScript.

Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 6. januara, nakon što su SAD uvele sankcije protiv Milorada Dodika i dijela njegovog kruga, Ahmetović, sada već član Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, je izrazio želju da slične korake poduzme i Njemačke. “SAD sankcije predstavljaju nužan i ispravan korak kojemu se treba pridružiti i Njemačka. Mi moramo odlučno djelovati protiv onih koji provode korupciju i destabilizaciju i unose razdor u regiji kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju”, poručio je Ahmetović.

 

EON

Adis Ahmetović, novi član njemačkog saveznog parlamenta bosanskog porijekla, također je bio vidno uzbuđen: “Nemam inače tremu tokom sličnih nastupa ali mi se večeras poprilično znoje dlanovi”, priznao je 28-godišnji SPD-političar, inače predsjedavajući ove partije u gradu Hannoveru u njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saska.

“Tu sam rođen, odrastao, počeo svoj politički angažman. I ja sam imao svoju gospođu Naumann. Bilo je teško u školi sa roditeljima čiji je njemački bio daleko lošiji od mog”.

Roditelji Adisa Ahmetovića su 1992. godine iz Kotor-Varoši izbjegli u Njemačku, Adis je rođen godinu dana kasnije. Studirao je njemački i političke nauke, bio stipendista SPD-u bliske fondacije Friedrich Ebert, savjetnik sadašnjeg premijera Stephana Weila, prije no što je ove godine izabran za zastupnika Bundestaga.

 

Izvor: DW, Klix

Slični postovi

Back to top button