Događaji

Obdanište Naša djeca Gračanica – Uprkos svim problemima uspješna godina

Pedagoška 2019./2020. godina za JU Dječije obdanište „Naša djeca“ Gračanica možemo reći da je bila uspješna, pogotovo iz raloga što smo svjesni situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet koju je izazvala panedemija COVID-19 – kazala je u uvodu direktorica Sanela Mehmedović.

Početkom pedagoške 2019./2020.  u mjesecu septembru  JU Dječije obdanište „Naša djeca“ bilo je uključeno u sve aktivnosti koje je organizovao Grad Gračanica ( Dječiji festival, sajam Zlatne ruke Gračanice i dr.). Kada je upitanju sajam Ustanova je imala svoj štand gdje su u ponudi bili razni proizvodi koje su pripremile odgajateljice sa djecom ali bilo je i mnogo više proizvda koje su roditelji donijeli u odgojne grupe njihove djece. Na sajmu su prikupljena sredstva u iznosu 1.033,34 KM. Od tih prikupljenih sredstava kupljeno je posuđe (tembele za posluživanje hrane djeci- inoks, 61 komad- 617,32KM, šolje za čaj – inoks, 62 komada – 416,02 KM).

U decembru je menadžment aplicirao na projekat  “Rekonstrukcije i renoviranja” Ministarstva obrazovanja i nauke TK koji je  odobren a ustanova je dobila sredstva u iznosu od 15.000,00 KM. Ukupna vrijednos projekta je iznosila 21.762,00 KM. Osnivač je sufinasirao 4.914,00 KM , izdvojena su vlastita sredstva u iznosu od 1.848,00 KM.

Kada je vijest o projektu prezentovana Vijeću roditelja, oni su sami došli na ideju kako bi bilo lijepo i da se izvrši zamjena keramičkih pločica na hodnicima centralnog objekta.

„Ove pločice su bile kada sam ja išao u obdanište, a ja sam bio prva generacija“, riječi su jednog od roditelja. Centralni objekat je počeo sa radom 1975. godine i te pločice nisu nikada mijenjane. Prijedlog roditelja je bio da se obrati privrednicima sa zahtjevima za donaciju kako bi se izvršila zamjena pločica.

Grubi predračun zamjene pločica u hodnicima Centralnog objekta iznosio je cca 3.000,00KM, sa materijalom i majstorima. Roditelji su podnijeli zahtjev ispred Ustanove gdje su prikupljena sredstva u iznosu od 2.750,00 KM ( Tehna, Motorex, His, Bos-kom, Variplast, Suma, Europroest, Fotografska radnja T/L, Stomatološka ordinacija Dervišefendić, DMD, Sagra, Baukop, Metron Pedić Asim, pekara Harfa, Gradska apoteka). Menadžment se zajedno sa predsjednikom Vijeća roditelja obratio firmi Plamingo za potrebni materijal. Firma  je izašla u susret pa je cijena materijala (pločice, ljepilo, fug masa, silikon, lajsne, i dr.) iznosila 1.674,34 KM. Kada su upitanju majstori /keramičari po  predračunu trebalo je platiti cca 1.500,00 KM. .

Keramičari, braća Nuhanovići došli su u obdanište 07.05.2020. godine i počeli sa radovima te su obećali  da će sve urađeno biti njihova donacija za obdanište. Od sakupljenih donacija za pločice ostalo je ukupno  1.075,66 KM. Sredstva koja su ostala preusmjerena su na profesionalno krečenje i gletovanje zidova u hodnicima Centralnog objekta. Izvođač ovih radova bila je firma  „STIL“ i to je koštalo 1.414,53 KM. Radovi hodnici Centralni objekat (3.088,87 KM). Donacija roditelja 302,50 KM kupljene su i postavljene klupice na prozore Centralnog objekta.

Urađena je pregreda između dva boravka od regips ploča, materijal je donirala firma MAX gradnja Džambo, ustanova je od vlastitih sredstava odvojila 101,00 KM, majstor Selmedin je radove obavio kao donaciju.

Od vlastiti prihoda kupljena je sušilica za veš (6. 899,49 KM), jer stara već nekoliko mjeseci nije bila u funkciji, a više se nije mogla ni popraviti. Suvišno je reći da Ustanova bez ove mašine ne može redovno funkcionisati.

Okrečena je trepezarija, kuhinja, kancelarije,  izvršena kompletna dezinfekcija kompletnih objekata. Kako  tada Ustanova još uvijek nije radila zbog pandemije sve je urađeno kako bismo bili spremni za ponovni početak rada.

U sedmom mjesecu stigli su rezultati projekta za uređenje dvorišta u područnom objektu „Luke“ 3.725,00 KM. Kupljena je kućica za dvorište, obnovljene su klackalice, vrteška, vještačka trava.

Sredstvima Ministarstva obrazovanja i nauke TK za nabavku sredstava kupljene su spužve za spavanje u područnom objektu „Grades“ (1.068,21 KM)  u saradnj sa stanarima zgrade ugrađen je video nadzor na ovom objekt (1.074,06 KM). Zamijenjena su vrata od kupatila, urađeno gletovanje i krečenje zidova, postavljanje lajsni. Kupljena je zaštite za radijatore, police sa vješalicama vrijednosti cca 1,000 KM.

Sredstvima MOiN nabavljen je materijal za rad, igračke, (6.103 KM).

Ustanova je takođe u ovoj godini izvršila nabavku novog službenog putničkog motornog vozila, za koje je novac čuvan nekoliko godina. Kada je izdana zabrana rada od Federalnog Kriznog štaba i kada su vlastiti prihodi bili najminimalniji Osnivač je pomogao da se isplate plate za mjesec mart i april, tako da je uspješno realizovan i plan  nabavke auta. Vrijednost ( 24.187,00 KM).

Važno je da se napomene da službeno auto JU Dječije obdanište „Naša djeca“ služi za odvoženje i dovoženje hrane u područne objekte i druge potrepštine (posteljina, sredstva za čićenje i dr. unazad godinu dana odvoženje i dovoženje hrane su radili zaposlenici Ustanove vlastitim automobilima, kako se ko mogao uklopiti i pretežno o vlastitom trošku).

Iz svega navedenog da se zaključiti da je godina bila uspješna.

Direktorica Mehmedović poručuje:

  • Zahvaljujem se mojim kolegama, zaposlenicima JU Dječije obdanište „Naša Djeca“ koji su u ovim teškim situacijama uvijek bili na raspolaganju. Na početku nam je svima bilo teško kako nama zaposlenicima tako i roditeljima  sa novim preporukama koje su nam izdane. Organizovanje Viber grupa kako bismo sa djecom i roditeljima ostali u kontaktu, odaziv roditelja je bio više nego zadovoljavajući. Početak rada je iziskivao nove načine rada, nije baš bilo lahko organizovati se u svemu ovome ali kako naši zaposlenici tako i naši roditelji našli smo načina. I dalje nastojimo da uradimo sve što je u našoj moći da nam pvenstveno djeca budu zadovoljna i sretna, čim su djeca zadovoljna i sretna i roditelji su.
  • Naša obaveza kao Ustanove je da nastavimo da radimo na poboljšanju uslova, obezbjeđivanje projekata, konstantno ulaganje, obnavljanje, renoviranje. Svi treba da imamo na pameti da je Centralni objekat počeo sa radom 1975. godine, područni objekat „Luke“ 1983. godine, područni objekat „Grades“ 1985. godine.
  • U zadnje dvije godine uspjeli smo da uradimo kompletno renoviranje objekta „Luke“, objekat „Grades“ također smo počeli da malo po malo renoviramo, u Centralnom objektu je ove godine izvršena  zamjena unutrašnje stolarije. I na kraju godine možemo reći šlag na tortu dobili smo projekat rekonstrukcije i renoviranja kuhinje u Centralnom objektu MOiN. Nadam se da ćemo i ovaj projekat uspjeti realizovati kao i ove prethodne.

U priloženim fotografijama možete pogledati šta je i kako urađeno u objektima JU Dječije obdanište Naša djeca Gračanica.

AUDIO SNIMAK RAZGOVORA SA DIREKTORICOM

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button