ČaršijaDogađaji

Obilježen 15. maj – Dan civilnih žrtava rata Grada Gračanica

Na spomen- obilježju u Bijelim Poljima, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe obilježen je Dan civilnih žrtava rata Grada Gračanica. Skromno kako to i priliči trenutnoj situaciji, u prisustvu porodica i rodbine civilnih žrtava rata, članova boračkih udruženja, predstavnika gradske vlasti, građana i drugih, prisutnima su se obratili gradonačelnik Nusret Helić i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo ef. Mustafić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, prisutni su obišli i položili cvijeće i na mezar Adema Mustajbašića, prve civilne žrtve odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine u Gračanici, a potom i grob najmlađe civilne žrtve rata 1992.-1995., Đorđević Ivane.

U Gračanici su za vrijeme odbrambenog rata 92–95 od neprijateljske vatre poginula 194 civila dok ih je lakše i teže ranjeno 182. Stradali su muslimani, katolici, pravoslavci, svi oni koji su BiH vidjeli kao državu jednakopravnih naroda čemu i danas uprkos svojoj žrtvi teže preživjele civilne žrtve rata i njihove porodice.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button
Idi na alatnu traku