ČaršijaDogađaji

Obilježen 7. august – Dan pobjede na Visu

Nizom aktivnosti obilježen je 7. august – Dan pobjede na Visu. Ovo je najbitniji dan u novijoj historiji Gračanice. Cijeneći aktuelnu situaciju sa korona virusom, program je bio nešto skromniji nego prethodnih godina, ali Gračanica je ipak pokazala da nikada neće zaboraviti taj herojski dan nakon kojeg su neprijateljske snage otjerane sa najvišeg vrha planine Trebave odakle su sijale smrt po našem gradu.

Nikako se ne smiju zaboraviti oni koji su u borbi za Vis dali ono najvrjednije, svoj život. Tri hrabra borca su poginula tog 7. augusta 1994. godine, 24-godišnji Sulejman Kadrić, 30-godišnji Zijad Tahirović i 22-godišnji Mevludin Krajinović…Naravno tu je i veliki broj onih koji su teže ili lakše povrijeđeni.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Program obilježavanja je počeo u 17:15 sati polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje u Gračanici. U 17:30h delegacije su položile cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Babićima, a u 18h je održana centralna manifestacija na platou Visa.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Nusret Helić i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica, Smajo efendija Mustafić. Ilahiju je interpretirala Mevlija Halilović nakon čega su predstavnici mnogobrojnih organizacija položili cvijeće i odali počast palim borcima.

RADIO GRAČANICA

Radio Gračanica je ove godine bila uključena u značajan dio aktivnosti vezanih za obilježavanje Dana pobjede na Visu. Pripremili smo specijalni cjelodnevni program koji je počeo u 9 sati, a završen je u 22h. Emitovali smo premijerno oko 4 sata snimljenog materijala sa nekim od glavnih aktera svih dešavanja, a od 18 sati u programu RG mogli ste uživo pratiti program sa Visa.

Svim građanima Gračanice čestitamo Dan pobjede na Visu, a posebno borcima koji su bili direktno uključeni u ratne operacije oslobađanja.

Snimak manifestacije možete poslušati u subotu (8.8.) u programu Radio Gračanice od 10:15h. Galeriju fotografija pogledajte na našoj FB stranici.

Slični postovi

Back to top button