Vijesti

Od 15. novembra obavezno posjedovanje zimske opreme za vozila

U skladu sa članom 203 stav 1, zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, kao i Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, te istu koristiti u zimskim uvjetima u vremenskom periodu od 15. novembra do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima smatra se:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

  1. zimski pneumatici na sva četiri točka čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
  2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

  1. zimski pneumatici na sva četiri točka čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat ( lopata, vreća pijeska od 25do 50 kg),
  2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta , a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumjevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat ( lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

U narednom periodu službenici policije će na terenu , osim redovne saobraćajne kontrole, kontrolisati i posjedovanje zimske opreme kod vozača motornih vozila, a za vozače koji se ne budu pridržavali ove zakonske odredbe predviđena je novčana kazna u iznosu od 40 KM.

Slični postovi

Back to top button