Događaji

Od hobija do posla: Sibino ljekovito bilje

Danas vam predstavljamo Hasibu Omerović – predsjednicu udruženja “Plodovi zemlje” iz Lukavice koja je svoj hobi pretvorila u mini biznis.

Pedesetpetogodišnja Hasiba, biljke sakuplja i proizvodi još od ratnih dana kada je tražeći lijek za sterilitet sa kojim se borila, rješenje pronašla upravo u ljekobilju.
„Sanjala sam biljke, a na san mi je sa biljem dolazilo i moje djete.“ – Kazala je Hasiba u razgovoru za Radio Gračanicu.

Hasiba je dokaz kako je učenje cjeloživotni proces i nije nužno vezano za formalno obrazovanje. Po struci je domaćica, a znanja o uzgoju ljekobilja pronašla je u knjizi austrijske travarke Marije Treben, zatim je iščitavala i knjigu Sadika Sadikovića, poznatog domaćeg travara.

Nakon iščitavanja brojnih knjiga poznatih travara i sama je počela sakupljati bilje te ga sušiti i prerađivati primjenjujući stečeno znanje.

A znanje, kaže Siba – kako je zovu odmilja, ne krije nego prenosi na sve koji su zainteresovani.

Prvenstveno je biljke sakupljala i prerađivala za ličnu upotrebu, vremenom je pripravke poklanjala porodici i prijateljima, a onda su preporuke krenule „od usta do usta“ i na nagovor prijatelja počela je svoje biljne, ljekovite proizvode i da prodaje.

U poslu joj pomažu muž, kćerka i sin.

Društvene mreže joj služe kao odlična platforma za promociju i prodaju artikala.

Šta sve nudi iz svoje male radionice pogledajte na njenoj stranici.

Kompletan razgovor sa Sibom poslušajte u petak 19. februara od 10 sati i 15 minuta.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button