Vijesti

Održana 3.sjednica GV Gračanica

Jučer je održana 3.sjednica GV Gračanica. Slušateljke i slušatelji Radio Gračanice imali su prilogu sjednicu pratiti u cjelosti u našem programu, a za one koji su sjednicu propustili snimak iste emitovaćemo u nedjelju (16.juni) u 10.00 sati u „Hronici Gradskog vijeća“ .

Na jučerašnjoj sjednici razmatran je dnevni red od 10 tačaka.

Vijećnici su dali podršku Odluci o dodjeli stipendija učenicima i studentima iz budžeta Grada i Odluci o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba VSS. Posebnu pažnju vjećnika je izazvala informacija o radu vijeća mjesnih zajednica i boračkih udruženja .

Za školsku 2019/20  iz budžeta Grada će biti dodijeljno 106 stipendija plus po pet stipendija učenicima i studentima koje može dodijeliti gradonačelnik. Broj stipendija može biti i veći  svim učenicima koji ostvare isti broj bodova. Odobreno je i stručno osposobljavanje za 44 lica sa visokom stručnom spremom u privrednim subjektima i javnom sektoru u cilju ispunjavanja uslova za prijavljivanje  na konkurse za zaposlenje. Prihvaćena je  naknadno uvrštena Odluka o kupovini nekretnine u mjesnoj zajednici Piskavica.

Prihvaćen je Izvještaj o realizaciji projekata u 2018. godini iz Programa kapitalnih investicija.

Prihvaćena je i takodjer naknadno uvrštena na dnevni red Informacija o planu upisa  učenika u prve razrede MSŠ Gračanica. Naime, iz MSŠ Gračanica su izvijestili da su ostali iznenađeni kad su obaviješteni da nisu dobili saglasnost za upis učenika u prve razrede nekih struka i zanimanja. Mišljenja su da su učenici i škola oštećeni. GV Gračanica je usvojilo zaključak da se od nadležnog Ministarstva zatraži da se MSŠ Gračanica u cjelosti odobri traženi plan upisa učenika u prve razrede.

EON

U informativnom dijelu sjednice podržane su: Informacija o funkcionisanju vijeća MZ sa analizom prostornih, materijalno-tehničkih i finansijskih uslova za rad,  Informacija o radu boračkih udruženja i utrošku dodijeljenih sredstava iz Budžeta Grada i  Informacija o stanju putne mreže na području Grada Gračanica.

Slični postovi

Back to top button