Vijesti

Općinsko vijeće Gračanica 30.08.2018.

Sjednica općinskog vijeća Gračanica je otvorena polaganjem zakletve vijećnika Mirsada Mujkića koji je ušao u vijeće umjesto Safeta Pjanića kome je prestao mandat.

Kao prva tačka dnrvnog reda provedena je radionica za obuku predstavnika jedinice lokalne samouprave-MEG projekat-upravljanje vodnim resursima.

Vijećenici su danas razmatrati Izvještaj o plugodišnjoj realizaciju Budžeta općine i budžetske rezerve.

Od planiranih 13.397.935 KM budžet općine Gračanica je za šest mjeseci tekuće godine realizovan u iznosu od 5.245.000 KM što oko 16% manje u odnosu na plan ali i u odnosu za isti period prošle godine.Dio vijećnika je bilo nezadoviljan zato što neznaju strukturz izdvajanja za sport, drugi zato se kasni sa ralizacijom nekih stavki naprimjer, uplate orema mjesnim zajednica,političkim strankama, porodiljama i zato nije realizovano i više planiranih infrastrukturnih projekata. Od 130.000KM kolika je planirana budžetska rezerva za 6 mjeseci je utrošeno 16.421 KM.Razmatrano je prihvaćeno više Odluka Odluka o utvrdjivanju javnog interesa uz regionalnu cestu Srebrenik –Sladna- Bukva i prodaji nekretnina.

Takodjer na dnevnom redu je bila dopuna Etičkog kodeksa izabranih zavaničnika općine Gračanica, te više Izvještaja o realizaciji: lokalne strategije razvoja, jačanja socijalne zaštite i privrednih kretanja na području općine u prošloj godini.

Etički kodeks izabranih zvaničnika općine Gračanica izminjen tako da u njega ugradjeni mehanizmi zaštite od spolne diskriminicije i seksualnog uznemiravanja, preciznije definisano ponašanje izabranih zvaničnika na sjednicama i zaštita onih koji prijave kršenje kodeksa od preduzimanja bilo kakvih sankcija.

EON


Slični postovi

Back to top button