VijestiVijesti

Počela realizacija projekta “Eko put od deponije do izletišta 2.0”

Nakon što su u julu izvršene neophodne pripreme, u mjesnoj zajednici Miričina, 17. i 18.08.2023. godine su počele aktivnosti na realizaciji projekta “Eko put od deponije do izletišta 2.0” koji realizuje Nevladina organizacija Centar za obrazovanje razvoj i afirmaciju (NVO CEORA) Gračanica uz finansijsku podršku Ambasade Austrije u Sarajevu.

Na pojasu oko starog željezničkog mosta izgrađenog u periodu Austro-Ugarske monarhije, preko rijeke Spreče, vrijedni volonteri su postavili tri klupe, tri posude za odlaganje čvrstog otpada i tri informativne table, zahvaljujući čemu lokacija postepeno poprima izgled izletišta.

Informativne table sadrže zanimljive informacije o pruzi koja je tu prolazila, mostu koji prelazi preko rijeke Spreče, tako da će posjetioci imati priliku da se upoznaju sa veoma značajnim kulturno-historijskim činjenicama o naslijeđu ovog zanimljivog prostora, a sadržaj tabli potiče na ekološki savjesno ponašanje prema prirodi. Time je završena prva faza uređenja i stvoreni uslovi za ostale aktivnosti na uređenju izletišta, kao što su organizacija ekološke akcije i edukativnog druženja.

Most je historijski značajan podsjetnik na period vladavine Austro-Ugarske Monarhije, nalazi se u prelijepom, prirodnom ambijentu koji danas spaja Grad Gračanicu i Opštinu Petrovo.
NVO CEORA je predložila da naziv izletišta bude „Miričanski teferiči“, jer su se na lokaciji godinama okupljali mladi, porodice radi druženja, boravka u prirodi, svakodnevno se odmarali vrijedni poljoprivrednici od napornog rada na njivama u blizini izletišta. Polako se ovom lokalitetu vraća onaj stari, prijašnji, lijepi izgled i svrha i tako će nastaviti služiti mještanima za šetnju, odmor, izlete, rekreaciju, sportske aktivnosti uz divljenje starom željezničkom mostu koji povezuje obale rijeke Spreče.

Projekat se finansira od strane Ambasade Austrije u Sarajevu. Koordinator projekta je profesorica Lutvija Čolo, predsjednica NVO CEORA, a svoj doprinos na Projektu dali su: Neformalna grupa građana „Euro horizonti“, Mjesna zajednica Miričina, Javna ustanova Osnovna škola Miričina, Udruženje žena „Miričanke“, Lovačka sekcija Miričina, Grad Gračanica, mještanke i mještani mjesne zajednice Miričina.

„S obzirom da smo sve pripremili da se vrati sjaj nekadašnjoj mahali gdje su se održavali poznati teferiči, kiseljaci, u narednom periodu planiramo pokrenuti aktivnosti na obnovi poznatih teferiča i narodnih veselja.“, izjavila je organizatorica aktivnosti, predsjednica NVO CEORA profesorica Lutvija Čolo.

EON

Slični postovi

Back to top button